Hlavní navigace

Nevyhazujte svůj starý počítač! - 3.díl

16. 1. 2015

Sdílet

Rozhodli jste se koupit si nový počítač? A co uděláte s tím starým? Že patří do starého železa? Omyl. Budete se divit, jak vám ještě dobře poslouží!

Vánoce jsou již za námi a povánoční výprodeje jsou v plném proudu. Pro řadu uživatelů je tato doba právě tou, kdy zvažují koupi nového počítače. Pokud je to i váš případ a chystáte se koupit nový počítač pro hraní her nebo třeba nějaký ultrabook, abyste mohli mít nějaký ten počítač a všechny potřebné materiály všude s sebou, rozhodně svůj starý stroj nevyhazujte!

 

Předcházející díl

Webový server

Starý počítač vám rovněž poskytne skvělou možnost, abyste se dozvěděli, jak vlastně funguje web a webové stránky, protože si na něm můžete zprovoznit vlastní webový server. Pokud jste na tom nyní tak, že používáte blog vytvořený v redakčním systému WordPress s takovou adresou URL, kterou dokážete přečíst pouze vy a vaši rodiče, proč nezkusit vlastní řešení? Ročně ušetříte nemalé peníze za hosting a s klady a zápory balíčku LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) se seznámíte ve chvilce.

Pokud WordPress nepoužíváte, můžete vyzkoušet provozovat jednodušší web napsaný přímo v jazyku HTML a provozovaný na serveru, kde běží softwarový webový server Nginx.

V žádném případě nezkoušejte z vašeho domova provozovat web s vysokou návštěvností. Několik návštěv vašeho webu během jednoho dne vůbec nevadí, nicméně platí, že weby provozované na připojeních k internetu určených pro domácí uživatele jsou obecně pomalé. Pokud se vám navíc podaří nějakým způsobem se stát hvězdou internetu, můžete se dostat do rozporu s podmínkami používání služby připojení k internetu uzavřenou s vaším poskytovatelem, a to kvůli enormnímu nárůstu webového provozu.

Domácí souborový server

Server NAS

CS24

Pokud správa webu není zrovna váš šálek čaje, co kdybyste třeba zkusili zdokonalit svoji domácí síť instalací souborového serveru, k němuž by mohla přistupovat všechna zařízení, která máte doma? Na mysli máme v tuto chvíli centrální úložiště všech fotografií, hudby či filmů, které jsou právě roztroušeny po všech vašich domácích zařízeních.

Vytvoření takového souborového serveru není nic tak obtížného, zvláště když existuje zdarma dostupný software (například FreeNAS), který vám s touto operací pomůže. Navíc budete mít konečně klid, protože budete vědět, že se všechny vaše soubory konečně nachází na jednom místě a že se k nim můžete dostat prakticky z libovolného zařízení u vás doma.

Byl pro vás článek přínosný?