Hlavní navigace

Nokia vyhrála. HTC One si v Nizozemí nekoupíte

24. 4. 2013

Sdílet

 Autor: pcadvisor.co.uk
Společnost HTC po zpoždění dodávek fotoaparátu pro svůj vlajkový model One zasáhla další rána. Nokia totiž v Amsterdamu vyhrála soudní při týkající se mikrofonů, které One používá. Smartphone si tak v Nizozemí nekoupíte.

Ukázalo se, že HDR mikrofon, který obsahuje HTC One, a který telefon používá pro funkci Sense Voice zlepšující čistotu hlasových hovorů, je ve skutečnosti technologií vyvinutou Nokií a exkluzivně vyráběnou společností ST Microelectronics. Nokia tyto mikrofony využívá ve své řadě telefonů Lumia s Windows Phone 8.

Vyjádření Nokie: „HTC nemá žádnou licenci ani autorizaci od Nokie pro používání těchto mikrofonů nebo technologií Nokie, z nichž [tyto mikrofony] byly vyvinuty.“

HTC v odpovědi oznámilo, že je rozhodnutím zklamáno. Firma nyní zvažuje, zda bude rozhodnuutí mít nějaký vliv na její byznys a bude rychle hledat alternativní řešení.“

Je nejasné, zda si bylo HTC vědomo situace, nebo jestli je vinna firma ST Microelectronics, která mohla taiwanskému výrobci smartphonů neautorizovaně prodat komponenty.

Nejjednodušším řešením asi bude, že HTC zaplatí Nokii určitý licenční poplatek, nicméně v případě, že je chyba na straně dodavatele, může jej HTC žalovat. V extrémním případě budou smartphony HTC One staženy z oběhu.

CS24

Jde o jeden z posledních případů, kdy Nokia zažalovala HTC za neautorizované využití jejích vynálezů. Podle Nokie se zneužití patentů společnosti ze strany HTC týkalo celkem 40 případů v Německu, Spojených státech a Velké Británii.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?