Hlavní navigace

Nouzový režim ve Windows 7 a 8: spuštění a využití - 2.díl

22. 2. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Každému uživateli se čas od času stane, že operační systém Windows nefunguje tak, jak má. Pro tyto situace je zde možnost spuštění Windows v tzv. nouzovém režimu. Víte, jak se do něj dostanete a kdy jej použít?

V tomto dvoudílném seriálu se budeme věnovat nouzovému režimu – omezenému prostředí operačního systému Windows, v němž jsou zavedeny pouze ty nejnutnější ovladače. Ukážeme si, jak se tento režim spouští ve Windows 7 i v nových WIndows 8 a jaké problémy se typicky dají v tomto režimu vyřešit.

 

Předcházející díl

Nouzový režim ve Windows 8

Pokud možnost spuštění nouzového režimu pomocí klávesy F8 nefunguje, je potřeba zvolit způsob jiný, který je typický pro Windows 8:

1. Přesuňte ukazatel myši k pravému okraji obrazovky, dokud se neobjeví panel Šém. V něm vyberte možnost Nastavení a klepněte na položku Vypnutí. Nyní stiskněte klávesu Shift a klepněte na položku Restartovat. Ve Windows 8.1 můžete klepnout pravým tlačítkem na tlačítko Start.

Restart Windows

2. Po restartu počítače se zobrazí obrazovka s nápisem "Zvolte možnost". Zde postupně klepněte na dlaždice Odstranit potíže > Upřesnit možnosti > Nastavení spouštění . Následně stiskněte tlačítko Restartovat.

3. Po zobrazení obrazovky Nastavení spuštění vyberte buď možnost 4 (klávesa F4), kterou se spouští Nouzový režim, nebo možnost 5 (klávesa F5), kterou se spouští Nouzový režim se sítí.

Existuje ale ještě jedna možnost, jak spustit nouzový režim. Tento způsob přitom funguje ve Windows Vista, Windows 7 i ve Windows 8:

1. Zadejte do pro vyhledávání příkaz msconfig a stiskem klávesy Enter tento program spusťte. Pole pro vyhledávání najdete ve Windows 7 přímo v nabídce Start. Ve Windows 8 musíte opět zobrazit panel Šém a v něm klepnout na možnost Hledat.

2. Přesuňte se na záložku Spuštění počítače.

3. Vyberte možnost Bezpečné spuštění.

Konfigurace systému

4. Z možností, které se nachází pod volbou Bezpečné spuštění, vyberte položku Minimální. Pokud byste chtěli spustit nouzový režim se sítí, je třeba vybrat položku Síť.

CS24

5. Stiskněte tlačítko OK a v následujícím okně pak klepněte na tlačítko Restartovat.  

Tento způsob spouštění nouzového režimu má jednu vadu. Jakmile dokončíte práci v nouzovém režimu a restartujete počítač, spustí se vám nouzový režim znovu. Proto je potřeba v okamžiku, kdy budete v nouzovém režimu, znovu spustit nástroj msconfig a zrušit volbu Bezpečné spuštění.

Byl pro vás článek přínosný?