Hlavní navigace

Nová profese: Odborník na digitalizaci firem

23. 8. 2021

Sdílet

 Autor: © koltukov - Fotolia.com
Nový profesní obor zaměřený na digitalizaci pracovního prostředí firem (Digital Workspace) se objevuje na pracovním trhu. Reaguje tak na výzvy, které přinesla pandemie koronaviru.

Během pandemie covid-19 se prokázalo, že firmy s plně digitalizovaným prostředím jsou odolnější a mohou plně fungovat i během ztížených podmínek včetně nejpřísnějších lockdownů. Prudký rozvoj digitalizace firem proto vytvořil zvýšenou poptávku po IT odbornících, kteří umějí takové projekty realizovat a následně zajišťovat i provozní podporu.

Z vytváření digitálního prostředí firmy se tak stal plnohodnotný obor, který se zabývá tím, jak různé technologie propojit, aby zaměstnanci mohli snadno a bezpečně pracovat odkudkoli z libovolného zařízení.

Že ne vše funguje dle představ zaměstnanců, potvrdil i průzkum společnosti System4u realizovaný během pandemie: 52 % zaměstnanců se nepracovalo dobře, zejména vázla komunikace s kolegy a připojení do firemních systémů.

„Nejde jen o práci z domova, ale možnost spolupracovat a komunikovat s kolegy ve virtuálním prostředí, rychle sdílet dokumenty, přistupovat do firemních systémů z mobilu, počítače nebo tabletu. Ale také zabezpečit data, zpřístupnit je správným osobám či vyhodnocovat fungování firmy,“ vysvětluje Ladislav Blažek, tamější technický ředitel.

Nový obor je příležitostí i pro motivované absolventy vysokých i středních škol. Na školách se totiž potřebné znalosti nevyučují, takže firmy počítají s tím, že si specialisty samy vychovají.

Platové ohodnocení odborníků na digitalizaci je podobné jako v ostatních IT oborech (viz tabulku níže).  Junioři začínají na platu 35 000 korun a seniorské pozice se pohybují okolo 70 000 korun. Techničtí ředitelé mají platy dosahující až 100 000 korun. Konkrétní výše se odvíjí od kvalifikace a zodpovědnosti pracovníka.

Mezi kvalifikační požadavky pro odborníky na digitalizaci patří zejména schopnost projektového řízení a komunikační dovednosti. „Digitalizace je IT oborem, kde interpersonální dovednosti jsou stejně tak důležité jako odborné znalosti,“ říká Blažek.

 

CS24

Co je Digital Workspace?

Nový IT obor, který se zabývá návrhem propojování informačních systémů, správou dat a jejich přesunem do cloudu, správou koncových zařízení (Unified Endpoint Management), zabezpečením zařízení a dat či správou přístupu k datům (Identity Management) a servisní podporou zákazníků.


název pozice

popis zodpovědnosti

potřebné znalosti a dovednosti

platové ohodnocení

technický ředitel

Řízení celého IT týmu a technické podpory. Zodpovídá za IT služby poskytované zákazníkům, věnuje se klíčovým zákazníkům.

Manažerské a pokročilé technické znalosti. Dobrá znalost angličtiny.

80–100 tisíc Kč

projektový manaŽer

Řízení a zajištění realizace projektů, koordinace týmů specialistů. Komunikace se zákazníky.

Znalost projektového řízení a potřebných technologií. Organizační a manažerské schopnosti. Znalost angličtiny.

60–70 tisíc Kč

manažer technické podpory

Řízení technické podpory a řešení projektů. Tvorba dokumentace.

Znalost a porozumění procesům ITIL. Technické znalosti. Znalost angličtiny.

60–70 tisíc Kč

systémový architekt

Podpora zákazníků a samostatné řešení IT projektů, odborné konzultace. Realizace implementací velkého rozsahu. Testování a návrhy nových řešení. Podpora obchodníků a IT administrátorů.

Dobrá znalost řady potřebných technologií a projektového řízení. Komunikační schopnosti. Znalost angličtiny.

60–70 tisíc Kč

administrátor

Každodenní kontakt s IT specialisty na straně zákazníků. Kontrola, nastavení a údržba systémů. Realizace implementací technologií. Testování a návrhy nových řešení.

Technické znalosti. Správa operačních systémů na úrovni administrátora. Znalost angličtiny.

35–50 tisíc Kč

Byl pro vás článek přínosný?