Hlavní navigace

Nové trendy v oblasti plateb vytvářejí hrozbu dalších podvodů

25. 2. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dnešní platební ekosystém se rozšířil daleko za hranice tradičních bank, přičemž fintech společnosti a poskytovatelé platebních služeb (PSP) prosazují řadu nových, inovativních platebních služeb. Zároveň výrazně roste počet okamžitých plateb, které probíhají v řádu sekund. To vše vytváří nové příležitosti pro podvodníky.

Když pandemie uvrhla svět do digitalizace, platby byly stále více bezhotovostní a otevřely dveře novým, rychlejším typům plateb. Se všemi inovacemi však přicházejí nové hrozby podvodů – a ty se v různých částech světa objevují v různých časových osách.

„Jedinou možností, jak těmto hrozbám úspěšně čelit, je rychlé a efektivní nasazování ověřených analytických nástrojů a umělé inteligence, které i v reálném čase dokáží pokus o podvod odhalit,“tvrdí Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku.

Podvodníci podle něj spoléhají na nejslabší článek v řetězci událostí vedoucích k platebnímu podvodu – lidi. Každý, kdo provádí platby nebo používá platební služby, je potenciálním cílem. Pokud budou současné trendy pokračovat, SAS odhaduje, že ztráty z podvodů při on-line platbách se do roku 2023 pravděpodobně vyšplhají až na 48 miliard dolarů. A to je přitom prý jen špička ledovce.

příloha_ovladnete_sva_data

Banky a poskytovatelé platebních služeb podle SAS musejí přejít na on-line detekci podvodů. Místo toho, aby prošetřovaly upozornění na podezřelou platbu v řádu hodin a dnů, musí tato upozornění spravovat v reálném čase.

Je totiž nezbytné činit rychlá, ale přesná rozhodnutí, protože klienti stále častěji realizují okamžité platby a v případě zpoždění nebo přerušení plateb očekávají bezprostřední řešení.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?