Hlavní navigace

Nový Linux 3.3 rozšiřuje podporu sítí a architektur

20. 3. 2012

Sdílet

Linus Torvalds uvolnil novou verzi 3.3 linuxového jádra, která obsahuje kód Androidu a také rozšíření podpory sítí a dalších architektur procesorů.

Nová verze linuxového jádra byla zveřejněna zhruba s týdenním zpožděním. Důvodem byly chyby objevené na poslední chvíli, které ještě bylo třeba opravit. Konkrétně šlo o úpravy částí souvisejících se sítěmi, správou paměti a ovladači. Protože byly všechny opravy provedeny, oznámil tvůrce jádra Linux Torvalds uplynulou neděli dostupnost nové „ostré“ verze linuxového jádra.

Jednou z velkých novinek je akceptování funkcí z jádra Androidu, protože Linux tento svůj mobilní klon několik let ignoroval. Ovšem s tím, jak se stírají rozdíly mezi osobními počítači a chytrými mobilními přístroji, může Linux převzetím vyzkoušeného kódu víc získat než ztratit. Tyto úpravy totiž umožní spuštění linuxového jádra v systému Android nebo společný vývoj ovladačů pro jádro Linuxu i Androidu. Android zase může využít širší podporu Linuxu a nemusí udržovat vlastní jádro v aktuálním stavu v závislosti na nových verzích linuxového jádra.

Správce linuxového jádra Greg Kroah-Hartman naznačil další směry vzájemné spolupráce těchto dvou systémů. V následujících verzích jádra by mohlo například dojít k optimalizaci spotřeby energie, protože Linux v tomto ohledu prozatím příliš nevyniká.

Další novinkou je rozšíření podpory virtualizace počítačů. Jádro obsahuje kód open source Open vSwitch, který je uvolněn podle licence Apache 2.0. Umožňuje směrování komunikace na různé virtuální stroje v rámci jednoho fyzického serveru, a to jak mezi jednotlivými virtuálními stroji, tak mezi nimi a vnější sítí.

Linux také rozšiřuje podporu architektur procesorů, ve kterých může být spuštěn. Do plejády podporovaných procesorů přibyly c64x a c66x od společnosti Texas Instruments. Ty jsou používány například v tiskárnách, mobilních stanicích nebo lékařských diagnostických přístrojích. Tam všude tedy brzy bude možno potkat i Linux.

Byl pro vás článek přínosný?