Hlavní navigace

nVidia chce prosadit procesory Tegra i v serverech a PC

26. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © Edelweiss - Fotolia.com
Společnost nVidia se poohlíží po možnostech, jak se prosadit i v jiném segmentu, než jsou grafické čipy nebo procesory pro smartphony a tablety. Jejím novým cílem je zaútočit na dominanci Intelu na trhu se servery.

nVidia v současnosti již vyvíjí svůj první procesor z řady Tegra určený pro PC a servery s kódovým názvem Project Denver. Ten bude obsahovat oproti současným modelům procesorům i speciální vylepšení pro nasazení v serverech a podle Steva Scotta, CTO pro produktovou řadu nVidia Tesla, by mohl v budoucnu doplnit právě řadu paralelních akcelerátorů Tesla. Toto řešení využívající pro výpočty jádra GPU se poměrně osvědčilo a je využito v řadě výkonných superpočítačů pro matematické výpočty. Například Oak Ridge National Laboratory v současnosti staví superpočítač pojmenovaný Titan, který bude kombinovat akcelerátory Tesla a šestnáctijádrové Opterony od AMD a jehož špičkový výkon by měl dosáhnout rekordních 20 petaflops. Zatím rekord drží japonský model K s výkonem 8 petaflops.

Scott sice neposkytl žádné bližší informace, jak nVidia chce upravit procesory Tegra pro použití v serverech, ale slibuje spolu s kombinací s řadou Tesla nárůst výkonu a vysokou rychlost paralelního zpracování dat.

I když dnes většina serverů využívá procesory Xeon od Intelu a Opteron od AMD, roste zájem i o nízkoenergetické čipy ARM a analytici jsou přesvědčeni, že tyto modely procesorů mohou zaplnit mezeru v oblasti serverů u nichž není kladen takový nárok na výkon a je naopak požadována nízká spotřeba. Scott také dodává, že instrukční sada ARM je prý energeticky efektivnější než x86 a díky tomu mohou tyto čipy nabídnout lepší poměr výkonu na watt. Také Dean McCarron, vedoucí analytik Mercury Research, říká, že krok nVidie je logický a v oblasti serverů by mohla mít i značně vyšší marže, než je tomu u mobilních přístrojů.

Aktuální novinkou od nVidie je procesor Tegra 3 s pěti jádry, který má patřit zatím k nejvýkonnějším ARM čipům (více o něm v článku nVidia odhalila procesor Kal-El, obsahuje pět jader). Ten má být použit například v nových tabletech Eee Pad Transformer Prime od Asusu. Transformer Prime bude mít 10“ displej, má podporovat OS Android 4.0 a vydržet by měl na baterii až 14 hodin. Bližší informace o tomto modelu najdete v článku Asus ukázal výkonný tablet Eee Pad Transformer Prime.

Byl pro vás článek přínosný?