Hlavní navigace

nVidia končí kvůli Intelu s výrobou čipsetů

11. 9. 2011

Sdílet

Jen-Hsun Huang, CEO společnosti nVidia, potvrdil, že Intelu se podařilo docílit, že jeho společnost opustí trh s čipsety.

nVidia patřila mezi v uplynulém desetiletí mezi významné hráče na poli čipsetů a nabízela zejména čipové sady s integrovanými grafickými čipy odvozenými od řady GeForce. Nyní je ale podle svého CEO v procesu opouštění tohoto byznysu a restrukturalizace. Důvodem odchodu z této části je snaha Intelu „vyštípat“ nVidii z této oblasti, protože jí nedal licenci na čipsety pro nové generace svých procesorů. Huang říká, že oblast čipsetů byla sice pro jeho firmu velkou obchodní příležitostí, ale nebylo již možné za současných podmínek na trhu dále zůstávat.

Intelu tak definitivně zmizí konkurence a bude mít na čipsety pro svoje procesory monopol. nVidia pak plánuje na trhu s PC pokračovat jen v byznysu s diskrétními grafickými kartami, kde by Intelu neměla nijak konkurovat.

Jen-Hsun Huang říká, že nVidia se nyní zaměří na mobilní čipy a grafické karty. Zejména mobilní čipy jsou oblastí s velkým potenciálem rozvoje a nVidia zde má úspěch s ARM čipy Tegra a Tegra 2 (na obrázku). Ty jsou použity v řadě tabletů, například od Motoroly, ViewSonicu nebo od Toshiby a stejně tak i v některých smartphonech. Koncem roku by se pak měl objevit i čtyřjádrový tabletový model procesoru od nVidie s kódovým označením Kal El.

Také trh s grafickými čipy expanduje mimi oblast PC a nVidia se snaží se svými GPU prosadit ve sféře supercomputingu. Například druhý nejvýkonnější superpočítač na světě Tianhe-1A kombinující procesory Intelu a GPU od nVidie dosahuje trvalého výkonu 2,5 petaflops a špičkového výkonu 4,7 petaflops.

Byl pro vás článek přínosný?