Hlavní navigace

Nvidia se stala členem organizace Linux Foundation

11. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Nvidia
Vstup Nvidie do neziskové organizace podporující šíření svobodného softwaru je důkazem rostoucí popularity open source.

The Linux Foundation„Nvidia je jedním z nejvlivnějších technologických lídrů, který však ještě nedávno linuxovou komunitu docela zanedbával,“ říká analytik Jay Lyman z 451 Research. Dokonce podle něj přispěla k potížím, které měl Linux při vstupu na desktopový trh. Časy se nicméně mění a s nimi i politika společnosti. Vždyť Nvidia má nyní viceprezidenta pro linuxovou platformu, což je jasným důkazem toho, jak moc se změnilo vnímání Linuxu a open source obecně v očích velkých korporací.

Vstup Nvidie do Linux Foundation je tak jen dalším potvrzením nastalého trendu. Lyman však upozorňuje, že ze strany Nvidie rozhodně nejde o nějakou dobročinnost. Od spojení s neziskovou organizací podle něj společnost očekává hlavně získání konkurenční výhody. Zejména v oblasti hardwaru totiž hraje Linux Foundation významnou roli, takže Nvidia by byla sama proti sobě, kdyby této šance nevyužila.

Konkurenční důvodu vidí za vstupem Nvidie i Carl Claunch z Gartneru, který však kromě toho upozorňuje také na rostoucí vliv Nvidie v oblasti vysoce výkonných výpočetních systémům – superpočítačů, který zvýšil zájem společnosti o principy open source. V tomto prostředí se podle něj Nvidia bez Linuxu neobejde.

Oteplení vztahů mezi Nvidií a Linux Foundation by také mohlo urychlit přechod na nové a odlišené serverové modely v podnicích. Především pak těch s vysoce úspornými procesory, které by umožnily běh většího počtu serverů v rámci daného prostoru.

Oba analytici se shodují, že na průměrnou firmu bude mít vstup Nvidie do Linux Foundation jen malý okamžitý dopad. Více z něj budou těžit hlavně specializované výpočetní společnosti.

Byl pro vás článek přínosný?