Hlavní navigace

Obnova předchozích verzí dokumentů v cloudu - 1.díl

30. 3. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Možnost zachování předchozích verzí souborů již zachránilo duševní zdraví nejednomu uživateli. Tato funkce se dá nakonfigurovat v operačním systému Windows. Věděli jste, že je tato funkce automaticky k dispozici i ve většině cloudových úložišť?

Služby pro synchronizaci souborů v cloudu vám zajišťují, že budete moci přistupovat ke svým souborům prakticky odkudkoliv a z libovolného zařízení. Ale věděli jste, že mohou být takříkajíc poslední instancí při záchraně různých verzí souborů i pro uživatele, kteří pracují pouze na jednom počítači?

 

 Úvod

Pojďme se podívat na jeden takový typický příběh: Jednoho krásného dne vytvářel jeden uživatel dokument v programu Microsoft Word. Jakmile jej dopsal, uložil jej jako vždy na OneDrive, uzavřel aplikaci Microsoft Word a šel vyřizovat něco jiného. Později dokument znovu otevřel a zjistil, že něco je špatně. Měl totiž najednou dvě verze stejného souboru: jednu na OneDrive a jednu ve svém počítači.

Word mu sdělil, aby si vybral mezi verzí uloženou na OneDrive a verzí uloženou na počítači. Uživatel usoudil, že nejnovější verze musí být na jeho počítači, protože to přece byla ta verze, s níž svou práci skončil. Vybral si tedy verzi uloženou na počítači a přepsal jí verzi uloženou na OneDrive. Následně se ukázalo, že to bylo chybné rozhodnutí a poslední dvě hodiny práce na dokumentu najednou byly pryč. Není divu, že byl docela dost rozzlobený.

A nyní vstupujeme na scénu my s naším tipem, protože jej můžeme uklidnit, že se nemusí ničeho obávat. OneDrive totiž pro vás uchovává historii verzí souborů.

To, co se stalo v našem případě, se klidně může stát i vám a najednou se budete chtít vrátit ke starší verzi dokumentu. Ano, je to možné a není to pouze OneDrive, ale verze souborů uchovává i Dropbox, Google Drive a samozřejmě i celá řada dalších provozovatelů cloudových úložišť. Pojďme si ukázat, jak se s verzemi souborů vypořádává právě OneDrive, Dropbox a Google Drive.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?