Hlavní navigace

Ochrana soukromí: jak sledovat svou digitální stopu - 2.díl

20. 4. 2016

Sdílet

 Autor: © Jürgen Fälchle - Fotolia.com
Stopy o tom, kdo jste a co máte rádi, zanecháváte po celém Internetu. Dá se nějak zařídit, abychom na Internetu po sobě zachovávali takových stop co nejméně?

Předcházející díl

 

Stejně jako skutečné stopy jsou i stopy digitální důkazem o tom, že jste na daném místě byli i co jste tam dělali. Ukazují na to, co jste hledali, co jste si koupili, které internetové stránky jste navštívili i názory, které jste vyjádřili na sociálních médiích.

Nevěřili byste, kolik je zájemců o to, aby vás poznali co možná nejlépe. Mezi těmito zájemci mohou být neziskové společnosti i státní instituce. Jejich zájmy mohou být zcela legitimní, ale není vyloučeno, že se vyskytnou i tací, kteří shromažďují údaje o vás s nekalými úmysly.

Vzhledem k výše uvedenému určitě není od věci, pokud se pokusíte svoje digitální otisky vzít co možná nejvíce svoji kontrolu.

3. Surfujte anonymně

Váš internetový prohlížeč toho o vás ví tolik, že to až není hezké a navíc všechny tyto informace sdílí s mnoha často ne právě důvěryhodnými podivíny. Naštěstí existují způsoby, jak sdílení těchto informací kontrolovat.

Váš internetový prohlížeč má určitě nějaký anonymní režim, při kterém se neukládají ani cookies, ani vaše vyhledávání, ani historie prohlížení. V internetovém prohlížeči Google Chrome se tato funkce označuje jako Nové anonymní okno. V Internet Exploreru a internetovém prohlížeči Edge se tato funkce označuje jako Procházení se službou InPrivate. Ve Firefoxu se opět jedná o funkci Nové anonymní okno. Nicméně ani tato funkce není dokonalá. O tom, které stránky jste navštívili, ví váš poskytovatel připojení k Internetu a navíc každý web, který jste navštívili, zná vaši IP adresu.

CS24

Anonymní surfování na Internetu

Ještě lepším řešením je pak v tomto případě internetový prohlížeč Tor, který jednak skryje vaši IP adresu, jednak šifruje přenášená data po naprosté většině cesty mezi vaším počítačem a tím, s kým komunikujete. Je to vlastně takový velmi soukromý soukromý režim.

Byl pro vás článek přínosný?