Hlavní navigace

Operátoři začínají vypínat GSM sítě

16. 6. 2015

Sdílet

 Autor: © Kheng Guan Toh - Fotolia.com
Mobilní operátoři z celého světa včetně těch evropských plánují během následujících několika let pomalu vypínat své GSM sítě a zcela je nahrazovat sítěmi novější generace.

Zatím posledními operátory, kteří ukončení provozu svých GSM sítí oznámili, jsou singapurské společnosti M1, Singtel a StarHub. Operátoři ze Singapuru ukončí provoz svých sítí k prvnímu dubnu 2017 a budou tak následovat australskou Telstru, jež plánuje ukončit provoz svých GSM sítí na konci roku 2016 a americkou společnost AT&T, jež tak učiní k prvnímu lednu 2017. Díky ukončení provozu GSM se uvolní pásma pro rychlejší 3G a 4G sítě.

Ne všichni operátoři však plánují ukončit provoz svých sítí tak brzy - v tomto ohledu jsou obecně nejopatrnější operátoři z Evropy. Například francouzský Orange uvedl, že vypnutí GSM zatím neplánuje, norský Telenor pak vypnutí GSM plánuje až na rok 2025. Jak řekl šéf společnosti Machina Research Matt Hatton, tento přístup evropských operátorů je do značné míry dán požadavky evropských regulátorů.

Podle singapurských operátorů si většina uživatelů mobilních telefonů změn ani nevšimne, jelikož již nyní mají telefony podporující 3G a 4G sítě. Telefony s podporou pouze GSM sítě má v současné době údajně jen malé procento jejich zákazníků.

Když ukončení provozu své GSM sítě oznamovala v minulém roce Telstra, její představitelé v oficiálním prohlášení uvedli, že GSM činí jen necelé jedno procento z jejich celkového provozu.

I když většina telefonů je na 3G a 4G připravena, u jiných zařízení, jejichž životní cyklus je delší, tomu tak být nemusí. GSM je populární u tzv. M2M (machine-to-machine) spojení, které využívají např. alarmy, automaty na pití či různá zařízení umístěná v automobilech.

bitcoin_skoleni

Podle společnosti Machina Research bylo v minulém roce na světě takových zařízení okolo 160 milionů. I když nová generace těchto zařízení bude opatřena LTE modemy, většina M2M zařízení, která se nyní prodávají, je stále postavená na GSM.

Důvodů vypínání GSM sítí je hned několik. Díky jejich vypnutí mohou operátoři použít nevyužité spektrum pro 3G a 4G sítě, které umí zákazníkům rychleji dodat větší množství dat a tedy i operátorům vygenerovat vyšší příjmy. V důsledku toho, že odpadne nutnost spravovat další síť, se pak operátorům sníží náklady.