Hlavní navigace

Optické disky se vracejí, nabídnou až 200 terabajtů dat

11. 3. 2024

Sdílet

 Autor: Supplied Art
Nový typ optického disku, který by mohl uchovávat až 200 terabajtů dat, vyvinuli čínští výzkumníci. Jeho velikost se přitom blíží klasickému DVD.

Tato kapacita je možná díky schopnosti ukládat data ve třech rozměrech namísto klasických dvou. Konkrétně nová metoda umožňuje uchovávat data až ve stovce vrstev, přičemž tato hodnota není ještě zdaleka konečná.

Používáte ještě DVD disky u svého PC?

Hlavní překážkou dosavadních výzkumů bylo to, že optika používaná ke čtení a zápisu dat byla omezená velikostí vlnových délek světla, které využívala. 

V nové metodě se data zaznamenávají do bodů o šířce pouhých 54 nanometrů, což odpovídá přibližně desetině vlnové délky viditelného světla používaného pro čtení a zápis.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Disk o velikosti DVD by tak podle vědců mohl uchovat až přibližně 1,6 petabitů (tedy ekvivalent 200 terabytů) dat, což je 4 000násobek hustoty dat na disku Blu-ray. 

To umožní opětovně využít technologie optického ukládání dat ve velkých datových centrech a minimalizovat prostor, který zaujímají uložiště, tvrdí říká Min Gu ze Shanghai Science and Technology University.

Samotný disk je vyrobený z nového typu materiálu citlivého na světlo nazvaného AIE-DDPR, který je schopen různě reagovat na různé vlnové délky světla. Hledání tohoto typu materiálu přitom prý trvalo 10 let. 

Potíž spočívala v tom, že se procesy zápisu a čtení v konkrétním materiálu v trojrozměrné geometrii vzájemně ovlivňovaly.

Je načase navýšit kapacitu OneDrivu, Microsofte! Přečtěte si také:

Je načase navýšit kapacitu OneDrivu, Microsofte!

K zápisu se používají dva laserové paprsky, jeden o vlnové délce 515 nm, a druhý 639nm. Pro čtení pak rovněž dva lasery s vlnovou délkou 480/592 nm. Data se zapisují ve vrstvách, které jsou od sebe vzdálené jeden mikrometr. 

Zjistilo se, že kvalita zápisu zůstává ve všech vrstvách srovnatelná, což pozitivně překvapilo i samotné výzkumníky.

soutez_casestudy

V současné době se vědci zaměřují na jeho využití v datových centrech. Navíc výroba prázdných medií je prý kompatibilní s již známou hromadnou výrobou DVD, přičemž vytvoření disku trvá pouhých 6 minut. 

Disky tak mohou být vhodné i pro komerční spotřebitelský trh, uvádějí tvůrci.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?