Hlavní navigace

Oracle odepsal čipy Itanium, Hewlett Packard jej za to kritizuje

25. 3. 2011

Sdílet

Po Microsoftu a Red Hatu končí s vývojem aplikací pro mikroprocesory Intel Itanium i Oracle. Rozzlobil tím ale Hewlett Packard.

Veškerý vývoj pro 64bitové mikroprocesory Itanium se prý Oracle rozhodl ukončit po konzultaci s managementem Intelu. „Intel dal jasně najevo, že se chce nyní soustředit na čipovou architekturu x86 a že platformě Itanium stejně brzy končí životnost,“ vysvětluje Oracle. Ztráta Oraclu, jednoho z největších výrobců podnikových aplikací, je pro Itanium velká rána. Již v dubnu loňského roku se od něj odvrátil Microsoft, který dal přednost čipům Xeon, založeným právě na architektuře x86. O rok dříve ukončil vývoj pro Itanium také Red Hat, světová jednička v oblasti open source softwaru.

Radost z tohoto kroku rozhodně nemá Hewlett Packard, jehož servery jsou z valné většiny založené právě na procesorech Itanium. „Jsme šokováni, že je Oracle ochoten vystavit podniky a vládní organizace takovému riziku,“ komentoval situaci Dave Donatelli, výkonný viceprezident HP. Zákazníci používající servery Itanium podle něj mohou přijít o stovky miliónů dolarů. S tím souhlasí i Crawford Del Prete, analytik IDC, který nechápe, proč se tak Oracle rozhodl právě teď. Podle IDC pokrývá Hewlett Packard svými výrobky až 90 % celého trhu s čipy Itanium.

Stížnosti HP ale podle Oraclu nejsou opodstatněné. „Hewlett Packard si je dobře vědom toho, že prioritou Intelu je architektura x86, která Itanium prostě nahradí. Své zákazníky tak záměrně uvádí v omyl,“ ospravedlňuje se Oracle. Společnost navíc neřekla, že zákazníkům používajícím čipy Itanium nebude poskytovat podporu. Pouze ukončení softwarový vývoj. Oracle se ve svých tvrzeních hodně opírá o Intel. Ten však konec platformy Itanium odmítá. Podle Paula Otelliniho, generálního ředitele společnosti, práce na této technologií stále pokračují.

Vztahy mezi Oraclem a Hewlett Packard již dlouho nejsou ideální, ačkoliv se obě společnosti snaží tvářit, že to není pravda. Výrazné ochlazení přišlo po Oracle akvizoval Sun Microsystems. V loňském roce navíc Oracle do svých řad přijal Marka Hurda, bývalého ředitele HP.

Byl pro vás článek přínosný?