Hlavní navigace

Otestujte si výdrž počítačových komponent! - 8. díl

21. 3. 2013

Sdílet

 Autor: (c) KAR - Fotolia.com
V dnešním závěrečném díle tohoto seriálu si položíme otázku, zda podrobovat zátěžovému testování další komponenty počítačové sestavy a jaký je u těchto komponent rozdíl mezi testováním a benchmarkem.

Kdo z nás by netoužil po naprosto stabilním, výkonném počítači, který nás nezradí právě tehdy, když jej nejvíce potřebujeme. Jednou z cest, jak stabilitu a výdrž počítače otestovat, nabízejí zátěžové testy, které s oblibou používají výrobci počítačových sestav, aby se ujistili, že na jimi postavenou sestavu je skutečně spolehnutí. Nechcete vyzkoušet, jak je na tom váš počítač?

1. díl – Zátěžové testy jako záruka spolehlivosti počítačové sestavy

2. díl – Zátěžové testy odhalí případné slabiny vašeho počítače

3. díl – Úvod do testování

4. díl – Otestujte procesor pomocí programu Prime95

5. díl – Další programy pro zátěžové testy procesoru

6. díl – Ověření stability grafické karty

7. díl – Další nástroje pro zátěžové testování grafické karty, zátěžové testování operační paměti RAM

  

A co zbytek?

Procesor, grafická karta a operační paměť RAM jsou těmi nejvýznamnějšími komponentami každé počítačové sestavy, které je nutno podrobit zátěžovým testům v každém případě. Možná vás napadne, zda byste neměli otestovat i média pro ukládání dat, abyste se ujistili, zda skutečně poskytují přenosové rychlosti, jaké slibují? Ano, bezesporu – nicméně tento faktor se spíš týká výkonu jako takového a nikoliv stability či spolehlivosti. Spíše vám doporučíme provedení kontroly stavu vašeho pevného disku pomocí nástroje S.M.A.R.T., nicméně se spíše jedná o další kontrolu stavu zabezpečení vašich dat, kromě naprosto samozřejmého zálohování.

ICTrocenka

Stejně se mají věci v případě, pokud vás zajímá výdrž baterie ve vašem notebooku. Pak můžete například stále dokola přehrávat video při maximálním jasu monitoru. Nicméně ale ani v tomto případě se nejedná o žádnou operaci, která by byla vysloveně nutná, a navíc se nejedná ani tak o zátěžový test, jako spíše o benchmark.

Tento článek se vám pokusil pomoci zorientovat se v problematice zajištění stability vaší počítačové sestavy, nicméně je třeba na závěr připomenout, že zde uvedené nástroje a způsoby rozhodně nejsou těmi jedinými správnými. Strategií pro zátěžové testování i softwaru pro tento účel jsou spousty. Jak provádíte zátěžové testování vašeho počítače třeba právě vy?

Byl pro vás článek přínosný?