Hlavní navigace

Parametry tabletu Kindle od Amazonu odhaleny

5. 9. 2011

Sdílet

Podle reportu by měla být cena chystaného tabletu Amazonu nastavena na neuvěřitelných 250 dolarů. Jasno ale dosud nebylo ohledně jeho parametrů.

Uvedení tabletu od Amazonu může navíc rozhýbat trhem a přinutit další výrobce jít podobnou cestou. Dokonce i pro Apple může jeho uvedení být nepříjemnou zprávou.

I když Amazon zatím jakékoliv podrobnosti tají, MG Siegler z TechCrunch již potvrdil, že plány na uvedení vlastního tabletu Amazonu jsou pravdivé a půjde opravdu o regulérní tablet, nikoliv spíše o barevnou čtečku jak tvrdili dříve někteří komentátoři. Přístroj, označovaný také jako Kindle, bude mít dotykový barevný displej (Siegler ovšem mluví o úhlopříčce 7“, zatímco dřívější zprávy hovořily o 9“), na povrchu nebudou žádná fyzická tlačítka a design má být podobný PlayBooku od RIMu. Siegler již údajně testuje předprodejní vzorek, který je podle něj připraven k uvedení během listopadu a to za zmíněnou cenu 250 dolarů.

Pro další výrobce tabletů je to přinejmenším výzva, protože Amazon disponuje bohatým ekosystémem, který pro svůj tablet bude moci využít a jeho pozice na trhu je poměrně silná. Amazon se také rozhodl místo vlastního operačního systému, který vytvořil pro čtečky, využít Android 2.2 od Googlu. Ten bude navíc úzce propojený se službami Amazonu pro čtení knih, sledování filmů, poslouchání hudby a dokonce s vlastním Appstorem Amazonu. Bude mít také webový browser s Googlem jakožto výchozím vyhledávačem.

Siegler dále dodává, že testovací tablet pracuje s jednojádrovým procesorem s architekturou ARM a má jen 6 GB interního úložného prostoru. Nejprve má být na trh uvedena verze jen s podporou Wi-Fi, bez 3G a bude disponovat mikro USB portem a reproduktory, ne ale kamerou. Amazon pak prý plánuje i uvedení dražšího 10“ modelu na začátek roku 2012 a také chce pokračovat v prodeji svých čteček Kindle využívající k zobrazování tzv. technologii e-ink.

Byl pro vás článek přínosný?