Hlavní navigace

Pět důstojných alternativ ke Comic Sans - 3. díl

9. 5. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Třetí část našeho seriálu představí líbivou alternativu komického fontu v podobě písma DK Au Revoir.

Předchozí díl

Řekněte au revoir Comic Sansu

DK Au Revoir je ruční OpenType font, který má styl a šmrnc. Jeho designér David Kerkhoff vytvořil také malé „o“, které nás docela zaujalo: je totiž téměř ve tvaru srdce.

Přestože jde o písmo s normální tučností (400), jsou znaky DK Au Revoir poměrně drobné. Ve srovnání je výška verzálkové dotažnice některých velkých písmen (například L) stejná jako u fontu Times New Roman, u jiných (B, E, R) dosahuje pouze dvou třetin této výšky. Všechna malá písmena dosahují plné verzálkové dotažnice, ale jejich střední výška pokračuje hodně nízko pod medián. (Pro vysvětlení typografické rétoriky klikněte zde.) Extra vysoké horní dotažnice v DK Au Revoir přidávají písmu na rafinovanosti, a miniaturní šířka by neměla čtenáře odvádět od propracovaných detailů, které jsou ve fontu přítomny. DK Aur Revoir je velice dobře propracované písmo, které zahrnuje více než 9 000 kerningových párů, díky čemuž bude vše, co píšete, vypadat perfektně.

DK Au Revoir

DK Au Revoir obsahuje všechny malé a velké znaky, čísla, běžnou interpunkci, i akcenty (čárky nad samohláskami a podobně), a některé speciální symboly, jako je symbol eura. Písmo bohužel nedisponuje českými háčky nad písmeny. DK Au Revoir vypadá dobře ve velikostech nad 24 bodů, a dodá zajímavý nádech jakékoliv brožuře, letáku či bulletinu. Jde o nenápadný font, který si přímo neříká o pozornost čtenáře. DK Au Revoir ani Comic Sans nepoužívejte k úřední komunikaci.

CS24

Bezplatné (pro osobní použití) demo písma Au Revoir, kterému chybí některé funkce, jako je plná kontrola kerningu, ligatury či rozšířená jazyková podpora jako u plné verze písma. Pro plnou verzi s s licencí k využití pro komerční účely kontaktujte autora.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?