Hlavní navigace

Pět nápadů na využití dalšího pevného disku - 1.díl

20. 6. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pořídili jste si nový pevný disk, ale ten starý vám ještě slouží? Nenapadá vás, jak byste mohli takový starší, ale funkční pevný disk využít?

Pevné disky a disky SSD patří mezi ty počítačové komponenty, u nichž platí, že čím jich je víc, tím lépe. Nejen že máte daleko více místa pro ukládání dat, ale také můžete využít prostor na dalším diku pro urychlení vašeho počítače nebo pro zálohu operačního systému, která váš operační systém zajistí pro případ havárie pevného disku.

Na následujících řádcích jsme pro vás připravili pět tipů pro využití dalšího vnitřního pevného disku nainstalovaného v počítači:

1. Oddělte operační systém Windows a data

Pokud na jeden disk umístíte pouze operační systém Windows a na další disk pouze svoje data (například ukládaná do knihoven), pak jak ochrana operačního systému, tak ochrana vašich dat bude daleko efektivnější. Pokud bude jedním z takových disků disk SSD, pak umístěte operační systém Windows právě na tento disk. Pokud se bude jednat o dva klasické pevné disky, pak umístěte operační systém Windows na menší pevný disk.

2. Experimentujte s operačními systémy

Máte-li k dispozici další pevný disk, můžete jej využít pro instalaci dalšího operačního systému, a to aniž byste museli svůj první pevný disk dělit na oddíly. Je to naprosto ideální možnost pro vyzkoušení Linuxu nebo testování Windows 10 do té doby, než bude vydána oficiální stabilní verze.

3. Vytvořte ze dvou disků jeden velmi rychlý disk

Pokud vaše základní deska podporuje možnost vytvoření diskového pole RAID 0 a pokud mají oba dva vaše pevné disky stejnou kapacitu, pak můžete pevné disky zapojit právě do tohoto typu diskového pole. Tímto způsobem vytvoříte ze dvou pevných disk jeden velmi rychlý virtuální pevný disk s dvojnásobnou kapacitou.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?