Hlavní navigace

Pět tipů pro bezpečné odebrání disku USB - 1.díl

29. 9. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud nechcete mít problémy s poškozenými soubory, vydržte a odolejte pokušení násilného odpojení disku. Namísto toho zkuste některé z námi navrhovaných řešení.

Pokud odpojíte externí disk USB ještě předtím, než se ujistíte, že to skutečně můžete udělat, pak si koledujete když už ne o katastrofu, tak alespoň o několik poškozených souborů. Přesně to totiž může způsobit náhlé a neočekávané odpojení úložiště. Dokonce jsme slyšeli i příběhy o úplném zničení vyměnitelných disků USB.

Pojďme se nyní podívat na to, jak bezpečně odpojit disk, když nám operační systém Windows tvrdí, že tato operace není bezpečná. Vyzkoušejte pěkně popořadě níže uvedených pět tipů, dokud alespoň jeden z nich nezafunguje.

1. Použijte nástroj, který je součástí operačního systému Windows

Klepněte na ikonku Bezpečně odebrat hardware, která se nachází v oznamovací oblasti. Poté klepněte na ikonku příslušného zařízení. Poté počkejte, dokud se neobjeví systémové hlášení. Jakmile se objeví zpráva, že je možné bezpečně odebrat hardware, zařízení odpojte. Pokud se naopak objeví zpráva, která vás informuje o tom, že se zařízení právě používá, pak postupte k tipu č. 2.

Odpojení hardwaru ve Windows

2. Udělejte kvalifikovaný odhad

Popřemýšlejte o tom, co jste na počítači dělali, co máte v operačním systému spuštěno a kdo by mohl zařízení používat. Nespustili jste náhodou z tohoto disku nějaký program ve verzi portable? Pokud ano, pak zkontrolujte, že jste jej ukončili. To samé pak zkontrolujte u všech dokumentů, obrázků či dalších souborů uložených na externím disku – nemáte náhodou některý z nich stále otevřený?

Pokud jste otevřeli nějaký dokument například v programu Microsoft Word a poté jste jej zase zavřeli, pak zkuste zavřít i program Word. V některých případech totiž může aplikace mít pro sebe zablokovaný soubor i po jeho zavření. Pro bezpečné odebrání externího disku by nemělo být nutné uzavírat program Průzkumník souborů (Průzkumník Windows) , ale někdy pomůže i toto.

Můžete rovněž spustit program Správce úloh (klepněte pravým tlačítkem myši na Hlavní panel a z místní nabídky vyberte příkaz Spustit Správce úloh) a prověřte obsah záložek Aplikace i Procesy, zda náhodou se tam nenalézá nějaká položka, která by mohla bezpečnému odebrání úložiště bránit.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?