Hlavní navigace

Počítače pro školou povinné

1. 9. 2008

Sdílet

Přes léto jsme se podívali na zoubek pěti návrhům počítačů určených pro studenty. Pravidla pro vstup do testu by...


Přes léto jsme se podívali na zoubek pěti návrhům počítačů určených pro studenty. Pravidla pro vstup do testu byla jednoduchá: jakou počítačovou sestavu byste nabídli uživateli, který by k vám přišel s prosbou o počítač určený pro školáka? Z nabídek jsme vybrali ta co možná nejrozdílnější pojetí, neboť tyto nebo velmi podobné sestavy dokáže nabídnout většina prodejců.
Do testu se nám sešlo celkem pět sestav s cenou od 8 500?Kč až po 21 000?Kč, čtyři postavené na platformě Intel, jedna na platformě AMD, jedna s integrovanou grafickou kartou, tři s GPU nVidia a jedna s nejnovějším počinem společnosti AMD. Zvolené pevné disky byly až na jednu výjimku 500GB, jako optickou mechaniku všichni výrobci zvolili DVD vypalovací mechaniku. Mezi softwarem jasně vedl operační systém Microsoft Windows Vista Home Premium a kancelářský balík MS Office 2007 Student.
Musíme konstatovat, že všechny dodané a testované počítačové sestavy splňovaly zadání, nicméně u několika jsme se setkali s absentujícím kancelářským balíkem. To považujeme jednoznačně za mínus, i když si uvědomujeme, že kancelářským balíkem se nerozumí pouze Microsoft Office 2007, ale i zcela zdarma šířený balík OpenOffice.org nebo po internetu dostupná kancelář vyvinutá společností Google. Uživatel si sice tyto balíky může stáhnout sám, ale považujeme za maličkost přibalit k prodávanému počítači právě zmíněný software, nebo alespoň zmínku o tom, že existuje.
U dokonalého počítače pro studenty by podle nás neměl chybět v žádném případě mikrofon (ať už samostatně, integrovaný do sluchátek nebo webkamery), protože dnešní mládež již považuje za normální komunikaci přes Skype či podobné služby.
Souhrnné hodnocení testovaných sestav je následující: oproti době před dvěma či třemi roky se již téměř nesetkáváme se sestavami, které by byly vyloženě špatně navržené, sestavené nebo prostě nefunkční. Pravděpodobně to má za následek fakt, že se výrobci poučili a nedávají do PC sestav to nejlevnější, co se nabízí. Proto od nás odcházejí sestavy s poměrně vysokým hodnocením, protože stabilita a funkčnost je u nás na prvním místě. Sem tam máme připomínku k nějaké komponentně, ale to neznamená, že je špatná celá sestava – jednoduše si ji nechte vyměnit u prodejce počítače za jinou, kvalitnější. Asi nejdůležitější komponentou v tomto případě je základní deska (kterou všichni zástupci v testu vybrali uvážlivě) a napájecí zdroj. U zdroje je situace horší, dva výrobci zvolili pouze základní napájecí zdroj dodávaný přímo s počítačovou skříní Eurocase. Tento zdroj je hlučný a nelze u něj očekávat dlouhou (myšleno více než tří- nebo čtyřletou) funkčnost. Vždy v sestavně rádi vidíme nějaký kvalitní napájecí zdroj, stejně jako kvalitně provedené a navržené chlazení.
Když se ohlédneme za testem, utkvěly nám v paměti tři počítačové sestavy: za prvé to je počítačová sestava Agen Student+, která v nás zanechala nejlepší dojem a i přes mírně vyšší cenu si vysloužila ocenění TOP Produkt. Druhým zajímavým počítačem v testu byl HAL3000, který sice na ocenění TOP Produkt nedosáhl, nicméně ho ocení především dychtiví uživatelé. Je příjemné vidět, že výrobce PC sestavy je tak flexibilní, že zařadí do nabídky počítač s komponentou (zde grafickou kartou), která je na trhu méně než 14 dní. A třetím zajímavým počítačem je sestava HP, která zaujala především svým nevšedním vzhledem a provedením, stejně jako svou softwarovou výbavou, Wi-Fi síťovou kartou a v neposlední řadě také bezdrátovým Bluetooth setem klávesnice a myši. 8 0504/TJi oStudent 01+Počítačová sestava Agen Student+ je určena především pro studenty, pro které není počítač pouhým nástrojem na psaní, ale díky dobré a hlavně moderní výbavě jim poskytne dostatečný výkon jak na zpracování školních věcí, tak i pro chvíle odpočinku. Základem tohoto PC je moderní základní deska s čipsetem Intel P45, doplněná o výkonný a úsporný dvoujádrový mikroprocesor Intel a čtyři GB operační paměti. Grafický výkon pro počítačové hry zprostředkovává GPU nVidia GeForce 9600 GT, což je rozumný kompromis mezi výkonem a cenou, i když by se našla lepší varianta v podobě ATI Radeon HD 3850 nebo HD 4850. Počítač jako takový je usazen ve velmi líbivé skříni CoolerMaster Elite 330, elegantní provedení doplnila interní čtečka pamětí a černá DVD vypalovací mechanika. Při návrhu systému byl kladen důraz především na nízkou hlučnost sestavy, a proto ve výbavě najdeme chladič procesoru AC Freezer 7 Pro, antivibrační kit pro pevný disk a jeden 12cm ventilátor. Celek doplňuje tichý a kvalitní napájecí zdroj Corsair.
Společnost Agen nechává volbu operačního systému a softwaru zcela na uživateli, k testu nám tak byl dodán PC s klasickou kombinací MS Windows Vista Home Basic a kancelářským balíkem MS Office 2007 Student. Další software dodán nebyl, uživateli rozhodně bude chybět minimálně antivirové řešení a vypalovací balík. Agen Student+ je řešení, které nás zejména svým provedením uchvátilo. Pryč jsou doby použití těch nejlevnějších komponent a na celkovém dojmu ze sestavy je to znát. Student+ není rozhodně levná sestava, ale její výbava je odpovídající a uživatel po delší době ocení především nízkou hlučnost a bezproblémový svižný chod PC. Za předvedený výkon a za především za návrh a provedení sestavy jsme se rozhodli udělit této sestavě ocenění TOP Produkt.

Agen Student+

CPU Intel Core 2 Duo E7200, MB Asus P5Q, Intel P45, RAM Patrion 2×2 GB, DDR2, 800 MHz, VGA Asus EN9600GT Silent, HD WD 500 GB, WD5000AACS, DVD Asus DWR-2014L1T, SATA, čtečka APACER AE101 16in1 interní, chladič CPU Arctic Cooling Freezer 7 Pro, zdroj Corsair VX450, 450W, skřín Cooler Master Elite 330, černá, ostatní HW NEXUS DiskTwin, antivibrační kit pro HDD, OS OEM Microsoft Windows Vista Home Basic, kancelář. SW OEM Microsoft Office 2007 Home/Student, 2 roky + 3 roky bezplatný servis ( servis zdarma, zákazník hradí pouze cenu dílů)
? moderní komponenty, vyvážená sestava, vynikající chlazení
? chybějící antivir a software pro vypalování
Cena vč. DPH: 17 379?Kč
Poskytl: Agen Computer, s.r.o., www.agen.cz

Family Plus

CzechComputer

Nejlevnější sestavou v testu se stal počítač dodaný společností CzechComputer. Ač by se mohlo zdát, že za cenu 8 500?Kč včetně DPH se nedá pořídit slušný počítač, je to možné. A není to PC, které by bylo jen na okrasu, neboť použitý dvoujádrový procesor Intel Pentium Dual-Core sice patří mezi ty pomalejší, nicméně v kombinaci s 2 GB operační paměti a dostatečně rychlým diskem tvoří poměrně sehranou sestavu. Nevýhodou nízké ceny je především nižší možnost upgradu, kdy lze použít pouze omezený počet mikroprocesorů pracujících s přece jen již starší čipovou sadou Intel 945GC, naopak v případě potřeby vylepšení grafického výkonu je k dispozici neobsazený PCI Express ×16 slot. Provedení sestavy je odpovídající nízké ceně, když pomineme levný design PC skříně, pak nám vadil především hluk napájecího zdroje a dále absence čtečky paměťových karet. Pokud bychom si měli vybrat tuto sestavu, trvali bychom alespoň na kvalitnějším napájecím zdroji.
Softwarová výbava se skládala, stejně jako u předchozího modelu, pouze z OS a MS Office 2007 Student. Zajímavostí na této sestavě je záruka, která není daná napevno, nýbrž se určuje ke každé komponentě zvlášť. To se hodí především u pevného disku a procesoru, neboť tyto komponenty mají standardní tříletou záruku. Zákonem vyžadovaných 24 měsíců pro koncového uživatele mají všechny komponenty.
Pokud bychom hodnotili počítačovou sestavu Family Plus podle ceny, nic lepšího se v dnešní době vymyslet nedá – sestava má základní výbavu a spíše než na cokoliv jiného se hledí na pořizovací cenu. Za jakýkoliv další uživatelský komfort je potřeba si připlatit. Ale i přesto se jednalo o stabilní sestavu, která se hodí pro nenáročné použití a neumožňuje uživateli odbíhat od učení do říše počítačových her. CzechComputer Family Plus
CPU Intel Pentium Dual-Core E2180, MB Asus P5GC-VM, i945GC, RAM Kingston 2×1GB DDR2 PC667 CL5 KVR667D2N5K2/2G, VGA Integrovaná Intel, HD Samsung HD250HJ 250GB SATA II 7200 RPM, 8 MB, DVD Sony-Nec AD-7200S 12×12×20×20× SATA černá, chladič CPU Intel boxovaný, zdroj Eurocase 350W, skřín Middletower ATX EuroCase 350W MD 1004, černá, klávesnice Genius Traveller 100V, U+P silver, myš Chicony KB-9810 černá, PS/2, CZ, OS MS Windows Vista Home Premium, kanc. SW Microsoft Office Home and Student 2007 CZ OEM, záruka podle komponent, min. 2 roky
? nízká pořizovací cena, dostatečný výkon, stabilita
? malá výbava, hlučný napájecí zdroj
Cena vč. DPH: 8 401?Kč Poskytl: Czech Computer s.r.o., www.czechcomputer.cz

HAL3000 eSuba TRIPLE X3-8450/4G/500/4850/DVDRW/ViHP

100Mega Distribution

Počítačová sestava HAL3000 dodaná společností 100Mega Distribution v sobě ukrývá zajímavou kombinaci hardwaru a jako celek se tváří jako PC s velmi dobrou výbavou pro hraní chtivé školáky. Základem této sestavy je platforma AMD Spider, což obnáší základní desku s čipsetem AMD 690G, tříjádrový mikroprocesor AMD Phenom X3 8450 a především výkonnou grafickou kartu ATI Radeon HD 4850. Výbavu doplňuje 500GB pevný disk, 4 GB paměti, kvalitní, leč mírně dunící napájecí zdroj Fortron 400 W, sluchátka s mikrofonem, příručka První kroky s PC a klávesnice s myší. Vše je uloženo v CoolerMaster Elite 330, tedy stejné skříni, jako byla použita u sestavy Agen.
Softwarová výbava se skládá z operačního systému MS Windows Vista Home Premium, Nero 7 OEM a Zoner Photo Express 10, další instalovaný software byl pouze zkušební – MS Office 2007 Student a AVG 8. Pokud se tedy rozhodnete pro sadu Office nebo antivirový program, budete si je muset dokoupit. Zpracování počítače bylo celkem dobré, nicméně první sestavě se nevyrovnalo. Především kvůli výkonné grafice chyběl ještě jeden ventilátor na přední straně skříně. Záruční doba činí tři roky na celý počítač.Počítačová sestava HAL3000 eSuba je navržena především pro náročnější uživatele, kteří si zahrají i nejnovější počítačové hry. Grafický výkon na to mít budou. Co se týká celkového výkonu, tak ten je nižší než u srovnatelné sestavy Agen. Taktéž hlučnost a kvalita provedení byla u sestavy vyšší, nicméně drobné nedostatky plně vynahrazuje tříletá záruka a nižší cena. Největší nevýhodu této sestavy jsme spatřili v dodání pouze trial verze MS Office, neboť s jejím nákupem bude mít uživatel další starosti a při plánování investic může na tuto položku zapomenout.

HAL3000 eSuba TRIPLE X3-8450/4G/500/4850/DVDRW/ViHP

CPU AMD Phenom X3 8450, MB MSI K9AGM3-FD, RAM Kingmax 2×2 GB, DDR2, 800 MHz, VGA Sapphire Radeon HD 4850 512MB DDR3, HD SAMSUNG 500GB HD502IJ/7200/16MB/SATA300, DVD SAMSUNG DVD±R/±RW/RAM SH-S223F SATA, černá, čtečka Allv1 xD USB2.0 3.5" int., zdroj FORTRON zdroj 400W ATX-400PNF, skříň HAL3000 CoolerMaster Elite 330, klávesnice Genius KB-09e PS/2, metalic, myš Genius NetScroll 110, PS/2 – černá, ostatní HW StarD Sluchátko s mikrofonem NET7 bond, První kroky s PC HAL 3000 – příručka, OS MS Windows Vista Home Premium CZE, SP1, antivir trial AVG 8, kanc. SW 60denní trial Office 2007, Zoner Photo Studio 10 Xpress, Nero 7 OEM, Windows Live, DVD HAL3000, záruka 3 roky
? vyváženě vybavený počítač, výkonná grafika, záruka
? pouze trial kancelář. balíku
Cena vč. DPH: 15 458?Kč
Poskytl: 100Mega Distribution, www.hal3000.cz

Pavilion Elite m9363.cs

Hewlett-PackardPředposledním zástupcem v testu je zástupce A-brandu – společnost HP. Celá jejich řada osobních počítačů Pavilion je určená pro koncové zákazníky, model Elite m9363.cs byl vybrán jako nejvhodnější pro školáky. Základem toho PC je čtyřjádrový mikroprocesor Intel doplněný o 4 GB paměti, 500GB pevný disk a výkonnou grafickou kartu GeForce 9800 GT. Jedná se tak o bezkonkurenčně nejvýkonnější počítač v našem testu, uživatel si bude moci troufnout i na pokročilé využití jako je zpracování a editace videa. Provedení je u této sestavy horší než u konkurenčních řešení, neboť v počítačové skříni je málo volného místa a kabely, byť svázané k sobě, jsou vedeny bez jakékoliv snahy o optimalizaci.
Jak se dalo očekávat, k počítači bylo dodáno mnoho softwaru usnadňujícího práci. Nechybí tak OS Windows Vista Home Premium, kancelářský balík MS Works, přehrávač DVD CyberLink a 60denní verze bezpečnostního systému Norton Internet Security 2007. Nechybí ani různé utility samotného HP, mezi které patří i záloha systému a jeho snadná obnova. Všechny tyto programy sice zvyšují užitnou hodnotu počítače, nicméně zatěžují systém tak, že i přes slušnou hardwarovou výbavu jsme si museli chvílemi na požadovanou akci počkat. Počítačová sestava HP Pavilion nabízí uživateli kompletní vyžití, a to včetně multimediálního a herního. Nabízí taktéž ucelenou nabídku instalovaného softwaru, v níž nechybí nic podstatného pro plnohodnotné používání počítače ve škole. I přesto bychom počítači vytkli několik málo věcí – hlučnost, která mohla být nižší, vyšší teplotu komponent způsobenou nedostatečným odvětráváním a nakonec i „pouťový“ vzhled počítačové skříně, který by mnohé uživatele mohl odradit od nákupu tohoto jinak velmi dobře navrženého stroje.

HP Pavilion Elite m9363.cs

CPU Intel Core 2 Quad Q6600, MB Pegatron Benicia, Intel P35, RAM OEM 2x2 GB DDR2, 800 MHz, VGA nVidia GeForce 9800 GT, HD Hitachi 500 GB HDP725050GLA360, DVD Samsung TS-H653N DVDRW, čtečka Interní 16 v 1, chladič CPU Boxovaný, skříň HP Pavilion m9000, klávesnice a myš Bezdrátová HP, ostatní HW Wi-Fi karta IEEE 802.11 b/g, OS MS Windows Vista Home Premium CZE, antivir NIS 2007, 60denní trial, Microsoft Works, CyberLink DVD Suite Deluxe, záruka 2 roky
? výkonný procesor, výbava, Wi-Fi
? vyšší cena, pouťový vzhled
Cena vč. DPH: 20 681?Kč Poskytl: Hewlett-Packard s.r.o., www.hp.cz

LYNX MS Premium VP6 E4600 3G

eD’ system Czech, a. s.Posledním počítačem v našem testu (myšleno samozřejmě řazeno podle abecedy) je PC sestava Lynx Virtuální pokojíček 6. Jedná se již o šestou generaci těchto počítačů, určených přesně pro cílovou skupinu studentů, a proto je na výbavě vidět, že má zacíleno právě na ně. Co se týká komponent, počítač je vybaven střídmě, nicméně tak, aby splnil každé uživatelovo přání. Tudíž obsahuje sice pomalejší, ale dvoujádrový mikroprocesor Intel Core 2 Duo, 500GB disk, neobvyklé 3 GB operační paměti a hlavně středně výkonnou grafickou kartu GeForce 9600 GT. Není to tedy výkonnostní přeborník, celkový výkon je spíše nižší, ale dostatečný. Jak je dobrým zvykem, počítač byl dodán v typické PC skříni Lynx, nepřekvapilo ani dobré provedení a bohužel ani chybějící přídavné chlazení (nectnost, kterou připomínáme již několik let). V zájmu co nejnižší ceny byl zvolen i základní napájecí zdroj z nabídky Eurocase, který rozhodně nepatří mezi ty kvalitnější a zároveň mezi ty tišší.
Výše zmíněné věci se projevily v tom, že počítač se zahříval více než by bylo zdrávo a přitom jeho hlučnost byla poměrně vysoká. Přidaná výbava čítala sluchátka, webkameru a digitální TV tuner, mezi softwarovou výbavou nechyběl operační systém, OEM verze AVG Anti-Malware a Zoner Media Explorer 10. Bohužel chybí to nejpodstatnější, a to kancelářský balík. Ten si budou muset uživatelé pořídit sami.
Virtuální pokojíček jede v zajetých kolejích, nabízí vynikající přidanou výbavu za přijatelnou cenu, nicméně kvalita samotných komponent už tak báječná není. Zvlášť ono kritizované podceněné chlazení může v horkých letních dnech, při kterých jsme testovali sestavy, udělat pěknou paseku. Celkově se nám však pojetí VP6 líbilo a asi nejvíce se přiblížilo naší představě počítače pro uživatele školou povinné.

Lynx MS Premium VP6 E4600 3G

CPU Intel Core 2 Duo E4600, MB MSI P35 Neo-F, RAM A-Data 3×1 GB DDR2, 800 MHz, VGA Asus EN9600GT/HTDI/512 MB, HD WD Caviar XL WD5000AAKS, DVD Samsung DVD+-RW 20×, čtečka All in 1, interní, chladič CPU Boxovaný, zdroj Eucase 450W, skříň Lynx-EC5454 Black, klávesnice Labtec Media Keyboard CZ, myš Labtec Optical Mouse 800, ostatní HW Kamera Labtec 1200, TV tuner, KWORLD VS-DVBT-210RF, PC kit, OS MS Windows Vista Home Premium CZE, OEM AVG Anti-Malware (6 měsíců), Zoner Media Explorer 10, záruka 2 roky
? vyladěná sestava, přidaná výbava
? chybí kanc. balík, hlučnější napájecí zdroj
Cena vč. DPH: 14 854?Kč
Poskytl: eD’ system Czech, a. s., www.edcz.cz

Byl pro vás článek přínosný?