Hlavní navigace

Počítačové novinky: Čeho se dočkáme v podzimní sezóně 2021?

5. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Alexander Schimmeck, Unsplash
Chtěli byste si pořídit některý z nejnovějších počítačových modelů na trhu, rozšířit svou PC sestavu o výkonnější komponentu nebo jen zjistit, co právě hýbe světem IT? Přečtěte si o nejčerstvějších novinkách, na které se můžeme těšit během posledních měsíců letošního roku.

1. Válka s mikroby: Acer (znovu) vyráží do boje

První notebooky s antibakteriální úpravou uvedla společnost Acer do prodeje již v roce 2020. S ohledem na zvýšenou poptávku po těchto produktech se však rozhodla svou nabídku dále rozšířit. Na letošní podzimní konferenci next@acer 2021 představila další modely pro nadcházející sezónu, jejichž největším lákadlem je povrch chráněný nanočásticemi.

Jak technologie funguje? Pokud se na povrchu zařízení zachytí virové částice nebo bakterie, navážou se na ně ionty stříbra, které škodliviny zničí. Tuhle výbavu najdete u vybraných notebooků řady TravelMate Spin P4 nebo tabletů Enduro Urban T3.

2. Apple uvádí na trh dlouho očekávaný MacBook Pro

Zaměřeno na výkon. Tak bychom mohli bez nadsázky označit nový model MacBooku Pro, který společnost představila světu 18. října v rámci akce Apple Event. Na trhu se objeví hned ve dvou provedeních, a to ve verzi s 14″ a 16″ obrazovkou.

Kromě displeje s adaptivní obnovovací frekvencí, která může vystoupat až ke 120 Hz, či zbrusu nového designu se MacBook pyšní zejména čipy M1 Pro a M1 Max, jež posouvají výkon současných notebooků na další úroveň.

Samotní výrobci chválou rozhodně nešetří – můžeme se prý těšit na dosud vůbec nejvýkonnější MacBook, který uživatelům nabídne nejen převratný výkon, ale také ohromnou výdrž baterie nebo jedinečný zážitek z poslechu. Tomu také odpovídá jeho prodejní cena, která začíná na téměř 59 000 Kč.

Pokud tedy chcete udělat sobě nebo svým blízkým o nadcházejících Vánocích radost, raději si před návštěvou prodejny zkontrolujte svůj běžný účet, zda máte na kontě dostatek finančních prostředků.

CS24

3. Informace o nejvýkonnějším GPU od AMD jsou venku

Americká firma AMD zřejmě hodlá oživit řadu výpočetních akcelerátorů: nový model Instinct MI250X by se měl na pultech objevit začátkem letošního listopadu. Informace přinesl známý tipér ExecutableFix v jednom ze svých nejčerstvějších příspěvků na Twitteru.

Z uveřejněných informací vyplývá, že Instinct MI250X nabídne 128 GB paměti HBM2e a výkon téměř 48 TFLOPS. Zřejmě se bude jednat o poměrně výkonné zařízení, čemuž nasvědčuje i skutečnost, že se má nový čip stát jádrem superpočítače Frontier, který by se měl ve své kategorii brzy stát světovou jedničkou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku