Hlavní navigace

Pod drobnohledem vlády...

4. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Fotolia © alexskopje
Množství požadavků na osobní data uživatelů Googlu ze strany americké vlády dosáhlo v první polovině letošního roku svého dosavadního maxima.

Dle aktuálních statistik americká vláda v prvních šesti měsících roku 2017 žádala po Googlu osobní data z 48 902 účtů, což je o více než 24 % víc než ve druhé polovině roku 2016. Apple za stejné období hlásí nárůst dokonce o 62 %, na 6 407 účtů.

Podle neziskové společnosti Privacy International, která monitoruje dozor vlád a korporací nad obyvatelstvem, lze přitom v brzké budoucnosti očekávat další „dramatický nárůst“ podobných požadavků.

„Za pozornost stojí, jak je americká vláda v tomto směru aktivní, zjevně nemá data, která potřebuje,“ komentuje šéf Privacy International Gus Hosein. V

edle USA Google výraznější nárůst podobných požadavků registruje také z Jižní Koreji, Španělska a Brazílie. Pro změnu klesající tendenci hlásí například Velká Británie.

Podle Applu se takové požadavky týkají například uživatelského obsahu na iCloudu, ať už jde o fotografie, emaily, kontakty, kalendáře nebo zálohy iOS, přičemž společnost přiznává, že 32 % těchto požadavků vyhověla. Podle ní se většina z nich týká především vyšetřování phishingu, výrazně méně jich je k otázce národní bezpečnosti.

soutez_casestudy

Google zároveň dodává, že počet skutečně prověřovaných uživatelů je pravděpodobně nižší než počet vyžádaných účtů, jelikož některé účty figurují ve více žádostech a jsou tak do statistik započítány vícekrát. Predikovaný nárůst je dle Hoseina dán aktuální politikou Spojených států.

„Lidé, kteří se chystají navštívit USA, budou muset nově úřadům zpřístupnit své sociální účty.“

Byl pro vás článek přínosný?