Hlavní navigace

Podrobný průvodce přeinstalováním Windows - 3.díl

10. 5. 2016

Sdílet

 Autor: © keroro666 - Fotolia.com
Po přeinstalování Windows budete mít svůj počítač jako nový, nicméně ještě před vlastní akcí nesmíte zapomenout provést několik důležitých operací, abyste nepřišli o svá data a oblíbené aplikace.

Předcházející díl

 

Čistou instalací Windows lze radikálně vyřešit mnohé problémy s operačním systémem Windows. Pokud má však i po čisté instalaci na počítači fungovat vše, na co jste zvyklí, budete se muset na přeinstalování operačního systému důkladně připravit.

Před přeinstalováním Windows si připravte seznam programů

Zvažte, zda by nebylo vhodné si před přeinstalováním operačního systému Windows vytvořit seznam všech nainstalovaných aplikací, abyste věděli, které programy máte po přeinstalování Windows opět do počítače nainstalovat. Paměť si v tomto případě nejlépe osvěžíte tím, že klepněte na tlačítko Start (ve Windows 8 a Windows 8.1 použijte obrazovku Start), popřípadě použijte Ovládací panely > Programy > Programy a funkce.

Pro každý program si pak zjistěte, jakým způsobem bude možné jej přeinstalovat. Je zdarma ke stažení na internetové stránce autora? Pokud jste program koupili – máte instalační disk nebo se dokážete přihlásit na web, kde jste program koupili a odtud si jej stáhnete? Máte k programu licenční klíč, abyste mohli program aktivovat? Tyto otázky je velmi vhodné si položit ještě předtím, než programy smažete a spustíte čistou instalaci operačního systému.

Co se týče zakoupeného komerčního softwaru, který jste si koupili, jako je třeba Microsoft Office nebo Adobe Photoshop, pak můžete získat produktové klíče uložené na svém počítači pomocí utilit, jako je třeba ProduKey nebo Magical Jelly Bean Keyfinder. Po přeinstalování Windows tak budete moci si stáhnout instalační soubor nebo zkušební verzi stejné verze programu a poté tento program aktivovat zjištěným produktovým klíčem. Některé programy, jako je třeba Microsoft Office 2013 a novější, dále některé antivirové programy, umožňují přihlásit se k internetové stránce programu, kde je možné si stáhnout instalační soubor a získat produktový klíč.

Program Magical Jelly Bean Keyfinder dokáže na vašem počítači najít a uložit produktové klíče pro spoustu aplikací

Další podrobnosti týkající se stažení a přeinstalování programu Microsoft Office naleznete na internetové stránce věnované právě kancelářskému balíku MS Office.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?