Hlavní navigace

Použijte Excel pro vytváření týdenních rozvrhů - 9.díl

8. 8. 2019

Sdílet

 Autor: © baurka - Fotolia.com
Využití Excelu jako nástroje pro plánování je skvělá dovednost, která se vám určitě bude nejednou hodit!

Předcházející díl

 

Na funkce SUMA, DATUM, DENTÝDNE, KDYŽ, vnořené KDYŽ a na funkce KDYŽ/NEBO jsme si vzpomněli v okamžiku, kdy jsme sledovali film Jestliže je úterý, musíme být v Belgii z roku 1969. Jedná se o film pojednávající o amerických turistech putujících po Evropě. Ostatně jsme si všimli, je firmy poměrně často plánují nikoliv na jednotlivé dny v měsíci, ale spíše na týdny – typicky týden 1, týden 2, týden 3 apod. Pak je nutno použít vzorec, který bude obsahovat datum a který se použije pro určení příslušného týdne v měsíci. Navíc bude obsahovat sadu vnořených příkazů KDYŽ/NEBO, pomocí nichž se budou přiřazovat úkoly jednotlivým členům týmu, kteří budou tyto úkoly plnit. Pro plánování tohoto typu lze s výhodou použít Excel, přičemž jeho používáním v této oblasti získáte řadu dovedností, které dozajista využijete.

Zadání vzorců – pokračování

11. Nejprve ale musíte do sloupce J zadat to správné číslo země. Pór tento účel si samozřejmě můžete napsat vlastní vzorec, který za vás tuto práci udělá. Povšimněte si, že každý příkaz KDYŽ je následován soustavou podmínek NEBO, což vám umožní přiřadit každému týmu vícero zemí.

=KDYŽ(NEBO(J17=6,J17=11,J17=9,J17=2),”Team 1”,KDYŽ(NEBO(J17=14,J17=8,J17=12),”Team 2”,KDYŽ(NEBO(J17=13,J17=7,J17=4,J17=5),”Team 3”,KDYŽ(NEBO(J17=3,J17=1,J17=10),”Team 4”,0))))

Poznámka: Obecně se doporučuje a ostatně je to i efektivnější vytvářet tabulky obsahující čísla, než abyste psali data do formulářů natvrdo. Pokud například použijete místo názvů zemí jejich čísla, můžete jednotlivé země přidávat, odstraňovat či měnit pouhou úpravou tabulky zemí.

Představte si například, že v roce 2020 se sportovní událost, která se dosud konala v Kanadě, najednou přesune do Švédska. Pokud máte Kanadu ve všech vzorcích napsánu natvrdo, pak musíte projít všechny tyto vzorce a přepsat všude Kanadu na Švédsko. Pokud ovšem používáte ve vzorcích číslo země, pak stačí číslo dosud přiřazené Kanadě přiřadit Švédsku a jinak nemusíte řešit vůbec nic. To samé platí i novináře a grafiky. Pokud si jednotlivé týmy očíslujete, pak můžete velmi snadno upravovat členy v jednotlivých týmech, aniž byste museli ve kterémkoliv ze vzorců cokoliv přepisovat.

soutez_casestudy

Tabulky týmů a zemí.

12. Zvažte, zda by nebylo vhodné některé části vaší tabulky barevně zvýraznit. Díky barevnému zvýraznění se totiž v tabulce daleko snáze orientujete, a tedy i daleko snáze naleznete přesně tu informaci, kterou právě potřebujete – třeba právě tehdy, když prezentujete svoje nápady svým klientům, spolupracovníkům nebo nadřízeným. Vaše poselství, nápady a vize rovněž daleko výrazněji zapůsobí, pokud ve svých listech Excelu použijete kromě tabulek navíc i grafy.

Byl pro vás článek přínosný?