Hlavní navigace

Používejte při práci na počítači tři, čtyři či více monitorů - 3.díl

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Na dvou monitorech je toho vidět více než na jednom. A co teprve tři, čtyři nebo více monitorů! Pokud i vy přemýšlíte, že byste si takové řešení pořídili, pak si přečtěte, co všechno budete potřebovat a jak nakonfigurovat jak hardware, tak operační systém.

Předcházející díl

 

Klasická počítačová sestava s jedním monitorem – to už dnes příliš netáhne, zvláště když i ty nejobyčejnější grafické karty mají několik výstupů pro připojení různých zobrazovacích zařízení. Nechcete také zkusit, jak se pracuje na počítači s několika monitory?

Jak vybrat další grafickou kartu a zapojit jednotlivé monitory?

Pokud má vaše grafická karta dostatek portů a podporuje současné zobrazení na vámi požadovaném počtu monitorů, pak je to ideální stav. V opačném případě budete muset koupit další grafickou kartu, která bude mít takové parametry, aby uspokojila vámi požadovaný počet monitorů.

Alternativní řešení spočívá ve vzájemném propojení monitorů pomocí portu DisplayPort. Novější monitory s funkcí DisplayPort multi-streaming je totiž možné připojit k portu DisplayPort 1.2 na grafické kartě a poté je navzájem propojit dalšími kabely pro DisplayPort. Jednotlivé monitory dokonce nemusí mít ani stejnou velikost, ani stejné rozlišení.

Pokud se rozhodnete koupit další grafickou kartu, pak se nejprve ujistěte, že máte v počítačové skříni dostatek místa (a dostatek volných slotů PCIe). Také zkontrolujte, že máte v počítači dostatečně výkonný zdroj, který snese zatížení další grafickou kartou.

Pokud kupujete grafickou kartu pouze kvůli možnosti připojení dalších monitorů, pak je nejlepší koupit stejnou grafickou kartu, jakou již máte v počítači (nebo alespoň grafickou kartu stejné řady). Pak totiž můžete grafické karty propojit pomocí SLI (Nvidia) nebo CrossFire (AMD). Techniky SLI a CrossFire vám zajistí bezproblémový chod grafických karet a optimalizují celkový grafický výkon počítače, takže budete moci naprosto bez problémů hrát počítačové hry na více monitorech zároveň bez jakékoliv ztráty výkonu. Obecně platí, že několik grafických karet navzájem propojených má daleko  větší výkon než několik karet, které pracují nezávisle. Navíc je teoreticky možné mít v počítači grafické karty Nvidia a AMD vedle sebe, ale popravdě toto řešení přináší více škody než užitku a rozhodně vám je nedoporučujeme.

Počítačové hry na více monitorech

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?