Hlavní navigace

Poznejte a nakonfigurujte Storage Spaces ve Windows 8 - 3. díl

24. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © debert - Fotolia.com
Závěrečný díl tohoto krátkého seriálu bude patřit konfiguraci úložiště Storage Spaces. V úložišti vytvoříme jednotlivé prostory, které pojmenujeme a přiřadíme jim písmenko disku, kapacitu a další parametry.

Operační systém Windows 8 přináší spoustu nových a bezesporu užitečných funkcí. Nabízí jich však tolik, že řada z nich zůstává opomenuta, což je škoda. V tomto seriálu vám postupně představíme nástroj Storage Spaces, který dokáže vytvořit z datových médií jedno velké úložiště, jež se následně rozdělí do tzv. prostorů (spaces).

 

1. díl – Úvod

2. díl – Vytvoření vašeho prvního úložiště – výběr a připojení disků

 

Vytvoření vašeho prvního úložiště –  pojmenování a konfigurace úložiště

Nyní pojmenujte první prostor ve vašem úložišti, přiřaďte mu písmenko disku a maximální kapacitu. Nezapomeňte ani na nastavení ochrany dat proti jejich poškození či ztrátě. Prostor pojmenujte co možná nejvýstižněji, co se týče písmenka disku či maximální velikosti prostoru, tyto údaje je možné později změnit, takže pokud je nastavíte nevhodně, příliš to nevadí. Pozornost určitě věnujte nastavení odolnosti vůči výpadku či ztrátě dat, které udává úroveň redundance, kterou budou Windows 8 používat napříč všemi disky, které jsou součástí úložiště.

Ve Windows 8 tak můžete vytvářet úložiště, která budou odolná vůči současnému výpadku jednoho či více disků, i když za tento komfort budete muset zaplatit, protože v tomto případě budete potřebovat v úložišti větší počet disků. Při výběru tedy podrobně prozkoumejte popis každé možnosti úrovně ochrany úložiště. Po nastavení všech potřebných parametrů kleněte v nabídce dole na tlačítko Create storage space, čímž zahájíte proces vytváření nového úložiště.

Po naformátování nového prostoru zobrazí Windows 8 úložiště i prostory v nabídce Storage Spaces

pro zvětšení klikněte

soutez_casestudy

 

Pokud vše proběhne tak, jak má, měli byste být přesměrováni do nabídky Storage Spaces, která se nachází v ovládacích panelech operačního systému Windows 8. V této nabídce pak najdete samotné úložiště včetně všech prostorů, které obsahuje. Pokud budete chtít provést změny ve vašem úložišti, pak je můžete provádět právě prostřednictvím výše zmiňované nabídky (konkrétně se jedná o změnu názvu či třeba o přidávání disků). Na druhou stranu nebudete moci změnit nastavení ochrany dat před jejich poškozením či ztrátou, aniž byste neprovedli opětné formátování disků a nevytvořili nové úložiště. Všechny prostory pro ukládání dat se zobrazí v programu Windows Explorer (Průzkumník Windows) jako jednotky pevných disků, takže můžete svoje soubory ukládat naprosto stejně, jako kdybyste ukládali soubory na libovolný externí pevný disk.

Byl pro vás článek přínosný?