Hlavní navigace

Pracovní trh se mění, některé IT profese jsou už snadněji k mání

3. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vývojářů je na pracovním trhu o téměř 70 % více než loni. Firmy tak mají podle expertů šanci získat ty vhodné kandidáty.

Technicky zaměřených lidí na pracovním trhu rapidně přibývá. Počet zájemců o práci na vývojářských pozicích ve startupech se letos v lednu meziročně zvýšil o téměř 70 %. Ukázala to data portálu StartupJobs.

Hodláte nabírat IT pracovníky v tomto roce?

V oblasti vývoje jsou ze strany uživatelů nejvíce vyhledávány pozice ve frontendu, o které je letos čtyřikrát vyšší zájem než na začátku loňského roku. Dvojnásobný zájem je také o uplatnění ve vývoji backendu, v testování či ve správě databází. Tyto pozice zároveň startupy v současné době nejvíce poptávají.

StartupJobs zkraje letošního roku dodává na jednu vývojářskou pozici více než osm kandidátů, tedy meziročně 2,5krát více.

„Vývoj pracovního trhu v oblasti startupů zažívá začátkem letošního roku velké změny. Ukazuje se, že technicky zaměřených pracovníků rapidně přibývá a české startupy by této příležitosti měly využít,“ říká Filip Mikschik, CEO StartupJobs.

K opačnému vývoji co do počtu poptávaných pozic došlo ze strany startupů. Mladé firmy oproti začátku loňského roku nabízejí takřka o třetinu méně vývojářských pozic. V lednu jich skrze portál startupy hledaly necelých 750.

Jak ze strany uchazečů, tak startupů jsou nejvíce vyhledáváni pracovníci, kteří ovládají JavaScript. Naopak stabilní nabídka pozic zůstává v oblasti herního vývoje či cloudové administrativy.

Nejvíce si konkurují grafici

Nejvíce kandidátů usilujících o pracovní pozici dnes najdeme v oboru grafiky, kde o jedno nabízené místo usiluje průměrně 35 zájemců. Podobné situace jsme svědky i v dalších grafických odvětvích, například v animaci (33 kandidátů) nebo 3D grafice (17 kandidátů).

CS24

Naopak nejméně kandidátů na jednu nabídku najdeme v oboru softwarové architektury či mobilního vývoje. O práci na těchto pozicích neusilují průměrně více než čtyři zájemci.

Zatímco v minulých letech jsme byli svědky toho, že firmy skoro až bezhlavě nabíraly nové posily, dnes se situace diametrálně odlišuje. Ačkoli jen velmi málo firem nábor zcela zastavilo, zvažují jej důkladněji, dodává Mikschik.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?