Hlavní navigace

Překvapení: Spuštění aplikací Androidu ve Windows vyžaduje drahý hardware

22. 2. 2022

Sdílet

 Autor: Magdalena Petrova, IDG
Abyste ve Windows 11 rozjeli androidové aplikace bez problémů, Microsoft doporučuje mimo jiné mít na svém PC nainstalovaných alespoň 16 GB RAM.

Jeden by si myslel, že rozjet androidové aplikace na počítači si nebude žádat příliš, uvážíme-li, že jsou vyvíjené primárně pro mobilní telefony, s důrazem na nízkou energetickou náročnost. Není to však tak docela pravda.

Microsoft zveřejnil dokument, ve kterém pro netrpělivě očekávané spouštění androidových aplikací ve Windows 11 doporučuje disponovat poměrně nabytým strojem s 16 GB RAM.

Tak vysoká paměť je běžná pro hráče, tvůrce video obsahu či zkrátka nadšence, většina běžných stolních počítačů a notebooků však v současnosti nabízí zhruba polovinu, levnější modely dokonce jen 4 GB.

Pravda, Microsoft uvádí, že „minimální“ doporučená paměť je 8 GB. Krom toho však budete muset disponovat moderním SSD a procesorem přinejmenším Core i3 osmé generace, respektive Ryzenem 3000, případně Snapdragonem 8c. A o tom, že byste androidové aplikace spouštěli na starších 32bitový strojích, ani nepřemýšlejte.

Hardwarové nároky jsou dány zčásti tím, že rozběhnout androidové aplikace ve Windows si bude žádat virtuální prostředí Virtual Machine Platform, přičemž jakákoliv emulace a virtualizace je v ohledu výpočetní síly náročným procesem, zvlášť, pohybujete-li se mezi dvěma operačními systémy.

Na druhou stranu, že jsou počítače s Windows schopné prostřednictvím emulace rozjet Android, víme už dlouho; připomeňme oblíbené řešení v podobě emulátoru BlueStacks, které až tolik náročné na výkon není.

CS24

Jestliže Microsoft požaduje, aby uživatelé pro spuštění androidových aplikací disponovali počítačem, jehož specifikace vysoce překračují hardwarové nároky samotných Windows 11, může to značit obavy z toho, že by náročnější aplikace mohly ve Windows fungovat špatně.

Pokud takový počítač vlastníte a zároveň jste si nenechali uniknout čerstvou únorovou aktualizaci Windows 11, můžete si už prostřednictvím Amazon Appstoru první takové aplikace stáhnout a vyzkoušet. Nicméně, nabídka je zatím dost omezená.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?