Hlavní navigace

Přetaktujte si procesor na svém počítači - 2.díl

8. 6. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Vymáčkněte ze svého procesoru maximum a nebudete muset investovat do nákladného upgradu svého stroje.

Předcházející díl

 

Pokud si myslíte, že je přetaktování počítače pouze záležitostí maximálním výkonem posedlých fanatiků vyzbrojených lahvemi s kapalným dusíkem, pak je nejvyšší čas, abyste toto svoje stanovisko přehodnotili! On totiž i drobný nárůst výkonu vašeho počítače může ve výsledku znamenat významné pozdržení upgradu vašeho počítače i finanční úsporu, protože peníze, které byste jinak museli investovat do upgradu, vám jednoduše zůstanou doma.

Výkon procesoru versus uvolněné teplo

Při přetaktovávání je třeba mít na paměti, že stabilitu přetaktovaného procesoru a následně tedy i celého počítače udržíte pouze jemným vyvážením rychlosti a uvolněného tepla. Čím vyšší výkon budete od procesoru požadovat, tím více se bude zahřívat. Pokud uvolněné teplo způsobí přehřívání celého počítače, může se vám stát, že zafungují nouzové prostředky, které mají ochránit počítačové komponenty před zničením a jednoduše odpojí napájení, aby nedošlo k poškození těchto často velmi drahých komponent. Chcete-li tedy svůj počítač udržet stabilní, musíte je v první řadě dostatečně chladit.

Při přetaktovávání právě běžné sestavy pro chlazení (které se skládají z chladiče a větráčku a které se dodávají přímo s řadou procesorů) často selhávají. Proto velmi dobře zvažte, zda nebude vhodnější investovat do výkonnějšího vzduchového chladiče (jako jsou například chladiče od firmy Noctua), nebo se rovnou poohlédněte po sestavách s kapalinovým chlazením, které pracují v podstatě podobně jako chladič u auta. My sami jsme před nedávnem svoji herní sestavu obohatily o sestavu NZXT Kraken X62, která přivádí chladicí kapalinu na procesor uzavřeným systémem. Na procesoru kapalina odebere teplo od procesoru a to následně odevzdává do okolí přes obrovský mřížkový radiátor a sestavu dvou větráčků, které se připevňují na horní část počítačové skříně.

NZXT Kraken X62

Při přetaktovávání máte co dělat s firmwarem UEFI BIOS, které je právě tím, co umožňuje jemné ladění parametrů vašeho hardwaru. Někteří výrobci základních desek nabízí speciální utility, které se pokouší přetaktovat procesor v počítači za vás. Pokud se vám takové ruční přetaktovávání zdá poněkud "hrubé", tak zkuste některé ze softwarových řešení, které se samo pokusí nastavit váš počítač na maximální možný výkon. Pro tento účel jsou k dispozici třeba nástroje Asus Dual Intelligent Processors 5, Gigabyte Easy Tune nebo nástroj Extreme Tuning Utility od firmy Intel. Základní desky od firmy MSI mají dokonce tlačítko OC Genie, po jehož stisku můžete počítač nastavit na maximální výkon.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?