Hlavní navigace

Přichází Firefox 10 s prodlouženou podporou pro podniky

1. 2. 2012

Sdílet

 Autor:
Od včerejška je k dispozici Firefox 10 s prodlouženou podporou. Mozilla zpomaluje s verzemi určenými pro podniky. Další by měla být k dispozici letos v listopadu.

Šest týdnů po uvedení Firefoxu 9 přichází Mozilla s další verzí svého populárního prohlížeče. I když tato verze obsahuje řadu úprav a vylepšení pro uživatele i vývojáře, nejzajímavější na ní bude asi fakt, že je první, kterou chce Mozilla podporovat v rámci svého nového programu ESR (vydání s prodlouženou podporou). Ten připravila v rámci své pracovní skupiny podnikových uživatelů, kterou založila loni v létě.

Firefox ve verzi ESR bude vydáván méně často než standardní verze, protože podniky nejsou ochotny testovat a instalovat nový software každých šest týdnů. Takovou rychlostí nyní totiž vznikají běžné uživatelské verze tohoto prohlížeče.

Verze ESR bude aktualizována jednou za 42 týdnů, tedy každý sedmý cyklus standardní verze prohlížeče. Podnikoví uživatelé díky tomu nebudou muset neustále přecházet na stále nové a nové verze, které se mohou lišit nejen funkcemi, ale i ovládáním. Podle nového schématu by měl být dalším Firefoxem ve verzi ESR být Firefox 17, který má být vydán v listopadu.

„Verzi ESR Firefoxu budou používat velké podniky, veřejné instituce, univerzity a další organizace, které řídí nasazování Firefoxu centrálně,“ vysvětlil Jay Sullivan, viceprezident pro produkty Mozilly na svém blogu. „S mnoha organizacemi jsme spolupracovali na tom, abychom zajistili rozumnou kombinaci jejich potřeb nejnovějších oprav zabezpečení s požadavkem na minimalizaci nutnosti zaškolování na nové verze.“ Sullivan informoval, že verze ESR budou mít zajištěny bezpečnostní aktualizace, nebude u nich ale docházet k žádným změnám v ovládání ani platformě rozšíření.

Další novinkou této verze je automatické vypínání nekompatibilních rozšíření a označení všech ostatních jako kompatibilní. Jedná se o součást aktualizací na pozadí, které Mozilla pro tento prohlížeč připravovuje. V novém Firefoxu je také obsažena vylepšená verze synchronizace, která nabízí jednodušší postup nastavení, který uživatelům umožňuje napojit telefon s Androidem, tablet nebo jakékoli jiné zařízení podporující Firefox bez nutnosti přímé přítomnosti u počítače, se kterým budou údaje sdíleny.

Pro vývojáře nabízí aplikace programové rozhraní pro celou obrazovku, inspektory stránky a stylů pro testování zdrojových kódů webových stránek, antialiasing pro WebGL a další funkce.
K dispozici je pro Windows, Linux i Mac.

Byl pro vás článek přínosný?