Hlavní navigace

Proč by si měl kdokoli koupit HP TouchPad místo iPadu?

5. 7. 2011

Sdílet

 Autor:
V názorech na tablet od HP se recenzenti zahraničních magazínů většinou shodnou. Hezké uživatelské rozhraní, stárnoucí hardware (ačkoli je to úplně nové zařízení), příliš mnoho chyb a příliš málo aplikací. Názor poslední, HP TouchPad není tak dobrý jako Apple iPad 2.

Minulý týden jsme stejnou otázku, jako v názvu dnešní úvaze, položili v článku iPad vládne tabletům, konkurence se nevzdává. Neposkytnou li v HP pro TouchPad dostatek softwarových aktualizací, je to proto, že si sami nebyli schopni na tuto otázku odpovědět. Přitom není vše předem prohrané.

 

Nemůže za to design?

TouchPad jednoznačně větší a mnohem těžší než iPad 2 nebo jeho Androidí konkurence Samsung Galaxy Tab 10. 1. Na druhou stranu je hezký na pohled a příjemně se drží, takže rozměry a váha nejsou problém. I kdyby byl TouchPad stejných rozměrů jako iPad, nebudil by za stejné situace o nic větší ovace než dnes. Na druhou stranu si troufáme tvrdit, že i kdyby byl iPad mnohem větší a těžší, stále by byl velmi úspěšný.

 

Podnikové využití?

Tak tady narazíte na problém. Úplně stejný problém jako u Motoroly Xoom nebo Playbooku BlackBerry – obě zařízení dostala do vínku špatný software. Pokud se tablet chová tak podivně, jako TouchPad, potom nezáleží na tom, jak dobrý je v jiných ohledech. U tabletů je něco takového téměř neodpustitelné. Na nespolehlivost osobních počítačů jsme si časem zvykli, ale ať už jste fanoušky iPadu nebo nikoli, jedno se mu musí nechat, spolehlivost by mohla být jeho druhé jméno. HP má možnost napravit si reputaci softwarovými aktualizacemi, tak jim dejme trochu času a uvidíme.

 

Neměl by TouchPad být méně podobný iPadu?

Nejen displej mají obě zařízení stejný, jejích cílem je také zhruba stejný okruh lidí. Displej TouchPadu je dobrý. Rozhodně nemůžeme souhlasit s názorem, že obrazovky jiných rozměrů se k tabletům nehodí, ale s širokoúhlými displeji působí tablety velmi tence. Vysloužil by si tedy TouchPad lepší hodnocení, kdyby měl jiný displej? Nemyslíme si.

Tak kde jsou argumenty hovořící ve prospěch TouchPadu?

Z předchozích řádků vyplývá, že hardwarem ani aplikacemi by tablet nepřesvědčil. Uživatelské rozhraní WebOS je ovšem vynikající, v porovnání s iPadem je zcela logické a intuitivní. HP s tabletem s tímto rozhraním jen nepřišel dost brzy, takto promeškaná šance se již zřejmě nemusí opakovat. Dnes jsou již všichni natěšení na iOS 5 a Android Ice Cream Sandwich.

 

Nemuže za vlažné přijetí TouchPadu tenká kolekce aplikací?

Pokud je tomu tak, pak je to škoda, protože každý tablet, přicházející s novou platformou se představí s poměrně chudou zásobou aplikací. Myslet si, že snaha přijít s novou platformou je ztráta času, je přece nesmysl. Pokud je v ní ukrytý potenciál, programátoři ho objeví. Pamatujete si na dobu, kdy byly pro Android dostupné zhruba 3,5 aplikace?

 

Takže TouchPad prostě přišel pozdě?

Nejspíš ne. Mysleli jsme si, že HP dělá dobře, když s vydáním tabletu spěchá, ale očekávali jsme, že zabere dvojnásobně a řádně ho na náš svět připraví. Možná to mohli vzít malinko pomaleji a některé věci by vyšly lépe. Jsme na počátku éry tabletů, a co se dnes může jevit jako špatný tah, je možná jen skrytou strategií do budoucna.

 

Co by měl HP udělat teď?

CS24

Na prvním místě opravit chyby. Přijít se zajímavými aplikacemi a rychle se přesunout k další generaci TouchPadu – využít rozhraní WebOS na více zařízeních. A hlavně to chce trpělivost.

Jaké jsou šance, že někdo v dohledné době přijde s revolučním tabletem? Podle nás dost velké. A ani to nemusí být model, který by iPad kompletně převálcoval. Výrobci se rychle učí, třeba se to někomu podaří už napodruhé… nebo napotřetí?

Byl pro vás článek přínosný?