Hlavní navigace

Program umí komponovat prý i slušnou vážnou hudbu

30. 1. 2012

Sdílet

Dokonce i v případě Bacha dokáže software odvést překvapivě dobrou práci, i když po nějaké době znalec klasické hudby rozpozná rozdíly – imitované melodii prý chybí určité „zastřešení".

Steve Engels a Daniel Eisner z University of Toronto sestavili program, který je podle určitého vzoru schopen skládat hudbu v řadě stylů. A to prý velmi dobře.
Za pozornost stojí, že přitom nejde zdaleka jen o moderní žánry typu techna, ale program si poradí i s hudbou klasickou. Stačí mu pustit na minutu Mozarta a začne generovat melodii, která tu původní nějak odráží, není ale její triviální kopií/posunem apod. Dokonce i v případě Bacha dokáže software odvést překvapivě dobrou práci, i když po nějaké době znalec klasické hudby rozpozná rozdíly – imitované melodii prý chybí určité „zastřešení". I tak se ale prý jedná o dostatečnou podobu, aby zájemce mohl mít nekonečné variace svých oblíbených děl už navždy k dispozici v množství, které se neoposlouchá. Generování nové melodie navíc po spuštění vzorové skladby funguje téměř v reálném čase. Software se učí tak, že se snaží předpovědět, jaká nota bude následovat u vzorové skladby. Styl dokáže zachytit klidně za minutu.
Možnosti programu jsou prakticky nepřeberné, jak z hlediska žánrů (zatím klasická hudba, pop, ragtime, jazz), tak i kombinace nástrojů. Jeden z autorů programu sám hraje na piano, saxofon a basu a hudbu i skládá a s výsledky programu je velmi spokojen. Systém dokáže bez problémů přeskočit mezi různými styly. Mohl by proto fungovat např. k automatickému generování pozadí počítačových her (bude ostatně oficiálně představen v březnu na konferenci vývojářů počítačových her v San Francisku), kdy by okamžitá proměna hudby odpovídala změně akce či prostředí.
Autoři programu říkají, že jejich výtvor je proti podobné konkurenci mnohem jednodušší, nezaměřuje se na složité hudební struktury (tedy na vyšší úroveň abstrakce, přednastavená pravidla apod.), ale funguje podle principu „najdi/vygeneruj další notu a uč se podle shody se vzorem". Kupodivu ale tento přístup dává prý ale dobré výsledky.
Samozřejmě teprve budoucnost ukáže, zda počítače nahradí člověka-tvůrce v hudbě i jiných oborech umělecké činnosti typu literatury a poezie.

Poznáte, co je dílo člověka a co stroje?
http://www.magazine.utoronto.ca/media/frolarity.mid

http://www.magazine.utoronto.ca/media/fugugugu.mid

Zdroj: Physorg.com

Poznámky:

soutez_casestudy

- Právě struktura Bachových fug, kde se určitý motiv stále vrací, ale na různé úrovni, je použita jako jedno z nosných témat ve známé a slavné knize Godel, Escher, Bach (pojednání o možnostech a mezích umělé inteligence/formálních systémů/lidského myšlení; kniha je stará už několik desetiletí, českého vydání se však dočká teprve za pár měsíců).

- Některé názory předpokládají, že programy již brzy zvládnou psát na přijatelné úrovni "konzumní" literaturu typu průměrné červené knihovny, akční fantasy či nenáročných detektivek.

Byl pro vás článek přínosný?