Hlavní navigace

Průvodce nákupem tiskárny - 8. díl

18. 1. 2014

Sdílet

 Autor: (c) valentint - Fotolia.com
Možná vám právě dosloužila vaše obstarožní tiskárna, nebo jste se až nyní rozhodli pořídit si tiskárnu domů. Kdo se ale má vyznat v té spoustě modelů, která je aktuálně na trhu k dispozici!

Pokud chcete při nákupu poradit, pak jste na tom správném místě. V tomto seriálu se dozvíte třeba to, který typ tiskárny je pro vás nebo pro vaši firmu ten nejvhodnější, seznámíte se s nejdůležitějšími funkcemi tiskáren, rozhraní, kterými se tiskárny připojují, jak tisknout z mobilních zařízení,  jaké jsou například možnosti práce s papírem nebo jaké další funkce tiskárny nabízí.

V našem setiálu se dozvíte, co můžete od tiskárny v té či oné cenové hladině očekávat a také vám doporučíme ten nejvhodnější typ tiskárny přesně pro vás. Určitě oceníte i naše tipy týkající se nákladů na náplně do tiskáren.

Předchozí díl

 

Náklady na inkoust a toner v řeči čísel

 

Koupí tiskárny bohužel vaše výdaje za tiskárnu nekončí, ba naopak paradoxně spíše začínají. Nezapomeňte na náklady na výměnu tonerů či inkoustových náplní. Zejména u inkoustových tiskáren totiž platí, že cena za výměnu inkoustových náplní brzy předčí cenu tiskárny. Podívejte se, jak jsme my sami počítali náklady na provoz tiskárny.

Malý nákup: Aktuální cenu každé inkoustové náplně získáme z internetových stránek výrobce příslušné tiskárny. Pokud výrobce tiskárny inkoustové náplně sám nevyrábí, pak vypočteme cenu inkoustové náplně jako průměr z cen náplní minimálně u tří největších internetových prodejců inkoustových náplní.

Průzkum trhu: Všichni výrobci inkoustových tiskáren zveřejňují údaje o výdrži svých inkoustových náplní – konkrétně se jedná o údaj, kolik stran dokáže inkoustová náplň vytisknout, než vyschne. Výsledky publikované výrobci tiskáren obvykle vycházejí z nějakého průmyslově uznávaného standardu, konkrétní sady dokumentů vytištěné při přesně zadaných parametrech – jen tak totiž jsou výsledky porovnatelné s jinými modely tiskáren. Vyhledání výsledků není často nijak právě jednoduché, ale při vyhledávání vydržte. Pokud žádné informace nenajdete, nebojte se nahlásit tuto skutečnost přímo výrobci tiskárny.

Trocha matematiky: Pro každou barvu podělíme cenu náplně počtem potištěných stránek – tak získáme pro každou barvu náklady na tisk jedné stránky. Pokud má tiskárna kromě náplní standardní velikosti i náplně o větším objemu, pak zjišťujeme ceny pro oba druhy náplní.

Zjištěné náklady na tisk jedné stránky pro jednu barvu vám umožní získat představu o tom, na kolik vás tiskárna přijde, co se týče nákupů inkoustových náplní či tonerů. Nezapomeňte ale na to, že vámi zjištěné hodnoty se mohou měnit v závislosti na tom, co běžně tisknete a samozřejmě také na tom, kolik toho tisknete.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?