Hlavní navigace

Průzkum Veeam: Manažeři IT se cítí stále méně chráněni před kybernetickými útoky a dalšími katastrofami

2. 2. 2023

Sdílet

 Autor: Veeam Software
Rozpočty na zálohování dat se budou nadále zvyšovat v souladu s narůstající důležitostí konzistence a spolehlivosti ochrany dat v hybridním cloudu a s tím, jak organizace pokračují v boji proti ransomwaru, ukázala nová studie společnosti Veeam s názvem Data Protection Trends Report 2023.

Čtvrtý výroční průzkum ukázal, že se podniky potýkají se složitějšími hybridními prostředími IT a navyšují rozpočty, aby se ubránily kybernetickým útokům a také udržely krok s tím, jak se produkční prostředí nadále diverzifikují mezi různými cloudy. Výsledkem je, že mají manažeři IT pocit, že jejich organizace nejsou dostatečně chráněny. Hlavní prioritou organizací v tomto roce je zlepšení spolehlivosti a úspěšnosti zálohování, následované zajištěním toho, aby ochrana infrastruktury jako služby (IaaS) a softwaru jako služby (SaaS) byla rovnocenná ochraně, na kterou spoléhají u úloh realizovaných v datových centrech.

Pro další fungování podniků je nezbytná moderní ochrana dat

Vyplývá to z tvrzení čtyř z pěti organizací, které se domnívají, že mají mezeru nebo pocit nespokojenosti či úzkosti v tom, co jejich oddělení očekávají, a tím, co mohou služby IT poskytnout. Plných 82 % organizací má „mezeru v dostupnosti“ mezi tím, jak rychle potřebují, aby byly systémy obnovitelné, a tím, jak rychle je oddělení IT dokáže obnovit. Až 79 % organizací uvádí „mezeru v ochraně“ mezi tím, o kolik dat mohou přijít, a tím, jak často IT jejich data chrání. Tyto mezery jsou jedním z důvodů, proč 57 % organizací očekává, že v roce 2023 změní svou primární ochranu dat, a také důvodem pro zvýšení rozpočtů na ochranu dat.

Rozpočty na ochranu dat se zvyšují

Organizace celosvětově očekávají, že v roce 2023 zvýší svůj rozpočet na ochranu dat o 6,5 %, což je výrazně více než celkové plány výdajů v jiných oblastech IT. U 85 % organizací, které plánují navýšení svých rozpočtů na ochranu dat, je jejich průměrné plánované navýšení 8,3 %, často v součinnosti se zvýšením investic do nástrojů kybernetické bezpečnosti. 

Navzdory informovanosti a zvýšení připravenosti ransomware vítězí

Podle studie způsobily v letech 2020, 2021 a 2022 organizacím výpadky s největším dopadem kybernetické útoky. V uplynulých 12 měsících bylo alespoň jednou napadeno 85 % organizací, což je více než 76 % zjištěných v loňské studii. Konkrétně je hlavním problémem obnova dat, protože organizace uvedly, že pouze 55 % jejich zašifrovaných či zničených dat bylo možné po útocích obnovit. Podle průzkumu je „integrace ochrany dat v rámci strategie kybernetické připravenosti“ nejdůležitějším aspektem, který organizace hledají u moderního řešení ochrany dat.

Vzhledem k tomu, jak zatěžuje rozpočty a pracovní síly, stává se ransomware a současné nestabilní prostředí kybernetické bezpečnosti pro týmy IT prioritou. To způsobuje, že se zdroje IT a rozpočty, původně určené na iniciativy digitální transformace, přesouvají do oblasti kybernetické prevence. Kybernetické útoky nejenže odčerpávají provozní rozpočty na výkupné či úsilí o obnovu, ale také snižují schopnost organizací modernizovat se pro svůj budoucí úspěch. Místo toho musí investovat do prevence a zmírnění současného stavu.

„Manažeři IT čelí dvojí výzvě. Vytvářejí a podporují stále složitější hybridní prostředí, zatímco roste objem a sofistikovanost kybernetických útoků,“ řekl Danny Allan, technický ředitel a senior viceprezident pro produktovou strategii společnosti Veeam. „To je hlavní problém, protože manažeři přemýšlejí o tom, jak zmírnit následky a obnovit provoz podniku po jakémkoli typu narušení. Starší přístupy k zálohování neřeší moderní pracovní úlohy – od IaaS a SaaS až po kontejnery – a vedou k nespolehlivému a pomalému obnovení chodu podniku v době, kdy je to nejvíc potřeba. Právě na to se soustředí pozornost manažerů IT, kteří zvažují svůj plán kybernetické odolnosti. Potřebují moderní ochranu dat.“

Roste obliba kontejnerizovaných úloh

Kontejnery, a konkrétně Kubernetes, vykazují všechny charakteristiky běžné produkční platformy se stejným druhem nesrovnalostí ve strategii ochrany dat, jako tomu bylo u prvních uživatelů SaaS před pěti lety nebo virtualizace před 15 lety.Plných 52 %respondentů kontejnery v současné době už provozuje, zatímco 40 % organizací nasazení kontejnerů plánuje – a přesto většina organizací chrání pouze základní úložiště, místo aby komplexně chránila samotné pracovní úlohy. To je typické v době, kdy se nové produkční platformy stávají běžnými, a poté následuje zjištění, že jsou starší metody zálohování nedostatečné. To vytváří příležitost pro zálohovací nástroje třetích stran, které zajistí komplexní ochranu.

soutez_casestudy

Kompletní studii Veeam Data Protection Trends Report 2023 si můžete stáhnout na adrese https://vee.am/DPR23

Autor: Veeam Software

Byl pro vás článek přínosný?