Hlavní navigace

První alfa Ubuntu 12.04 odhaluje chystané novinky

3. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
Vývojový tým uvolnil první alfa verzi operačního systému Ubuntu 12.04, přezdívaného též Precise Pangolin.

Díky alfa verzi, k jejímuž vydání došlo přesně podle plánu, si mohou fanoušci této populární linuxové distribuce udělat lepší obrázek o tom, co nového jim Precise Pangolin nabídne, až se koncem dubna příštího roku objeví jeho finální verze. Je samozřejmě nutné mít na vědomí, že jde o velmi ranou verzi, která rozhodně není určena k běžnému používání. Zájemci si ji mohou volně stáhnout na oficiálních stránkách systému.

V prvé řadě je třeba zmínit, že v Ubuntu 12.04 alfa došlo k upgradu linuxového jádra z verze 3.0 na 3.2. Přesněji řečeno, alfa verze používá Ubuntu kernel 3.2.0-2.5, který je založen na hlavním kernelu v3.2-rc3. Jedním ze zlepšení, která nový kernel přináší, je podpora pro další ALPS touchpad.

Mezi softwarovými balíky, které obsahuje alfa verze Ubuntu Precise Pangolin, naleznete mimo jiné sadu kancelářských nástrojů LibreOffice 3.4.4, prohlížeč Firefox 9.0 nebo poštovního klienta Thunderbird 9.0. Možná i z tohoto důvodu se již operační systém Ubuntu nebude vejít na jediné CD, ale uživatel bude potřebovat DVD či alespoň USB flash disk.

Protože existuje několik různých verzí Ubuntu, projevila se alfa také na některých z nich. Tak například Xubuntu získal do vínku prohlížeč obrázků Ristretto 0.3.0 a Lubuntu přešel na správce přihlášení LightDM.

Na další novinky si budeme muset počkat až do února, kdy má vyjít druhá alfa.

Byl pro vás článek přínosný?