Hlavní navigace

První verze Firefoxu 4.0 již byla vypuštěna!

26. 3. 2008

Sdílet

Ano, je to tak. Firefox 3.0 není stále ještě hotov a vývojáři Mozilly již pilně pracují na verzi 4.0. Co všechno by měla umět a v čem bude lepší než Firefox 3.0? To se dozvíte právě v tomto článku.

Ano, je to tak. Firefox 3.0 není stále ještě hotov a vývojáři Mozilly již pilně pracují na verzi 4.0. Co všechno by měla umět a v čem bude lepší než Firefox 3.0?

Mozilla již uvolnila pro testovací účely první pre-alfa verzi Firefoxu 4.0, která je ke stažení z jejího ftp serveru. K dispozici je zatím jen anglická jazyková varianta pro 32bitové Windows a má velikost pouhých 6,3 MB.

Firefox 4.0 s kódovým názvem Minefield (který v případě tohoto buildu nahrazuje původní označení Firefox a z loga již také zmizela oranžová liška, která je nahrazena obrázkem zapálené bomby) používá novou verzi Gecko Enginu s datem sestavení 2008032502 (tedy 25. března 2008) a podle prvních informací se mu podařilo úspěšně projít ACID 2 Testem.

Pre-alfa verze Firefoxu 4.0 se vzhledem příliš neliší od verzí současných, nicméně v jeho útrobách se má skrývat řada vylepšení. Například podpora JavaScriptu 2 a zdokonalené používání textu v SVG (škálovatelná vektorová grafika), dále pak zlepšení renderovacího enginu a změn opět doznaly i záložky a historie, které používají formát SQLite. Naopak by již měla zmizet podpora protokolu Gopher, která bude nyní jako volitelný doplněk.

Žádné konkrétní nové funkce však zatím nečekejme, ale je pravděpodobné, že během vývoje Firefoxu 4.0 se i ty budou hojně objevovat. Oficiální odhady termínu vydání verze 4.0 zatím neexistují.

V redakci jsme zkusili novou verzi Firefoxu nainstalovat a chovala se při běžném používání velmi korektně, nenarazili jsme při zběžném otestování na žádnou stránku, která by nefungovala a vykreslování bylo velmi rychlé a bezproblémové.
Nenechte si ujít:
Firefox, IE7, Opera a Safari v testu – v čem je který rychlejší?

Firefox 3.0 přináší výrazné zvýšení rychlosti, tvrdí testeři!

Pět věcí, kterými vás nadchne Internet Explorer 8.0

Firefox 3.0 dramaticky snižuje nároky na paměť

Další testovací verze prohlížeče Firefox 3.0 vypuštěna

Firefox 3.0 versus Internet Explorer 8.0 – jak pokračuje jejich vývoj?

Firefox 3.0 má menší nároky na paměť než Opera a IE7

Microsoft vyvíjí od základů nový operační systém

Více informací o Firefoxu 4.0 lze najít pak na webu Mozilly, kde je možno se i zaregistrovat do programu zpětné vazby

Takto vypadá nová verze Firefoxu s označením Minefield.

 

Byl pro vás článek přínosný?