Hlavní navigace

První zkušenosti: Už i v Česku lze vyzkoušet herní službu Google Stadia

7. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Google
Do skupiny dalších osmi zemí, ve kterých je možné streamovat videohry do počítačů nebo mobilních telefonů přes službu Google Stadia, patří od teď i Česká republika. Stadia umožňuje okamžitě hrát videohry na příslušenství jako jsou notebooky, počítače, kompatibilní telefony a také různé herní ovladače. Hraní funguje přes webový prohlížeč a tak nejsou nutné žádné výkonné stroje.

Stadia je bezplatně dostupná pro každého, kdo má vytvořený účet na Gmailu. Hráči se pouze zaregistrují na Stadia.com a mohou se pustit do hraní. Ihned po registraci získají okamžitý bezplatný přístup k titulům jako Destiny 2 či Super Bomberman R Online.

Služba bude uživatelům Gmailu postupně nabíhat od dnešní 18. hodiny po dobu dalších zhruba čtyřiadvaceti hodin. Nabídka neplatí pro uživatele služby G Suite. Pokud se chcete přihlásit už teď a nejde vám to, vydržte. Google bude postupně spouštět přístup pro všechny v následujících čtyřiadvaceti hodinách.

Všichni noví uživatelé Stadie získávají na jeden měsíc zdarma přístup ke Stadii Pro, prémiové předplacené službě, která zahrnuje množství bezplatných her. Všechny nárokované hry v rámci Stadia Pro zůstávají uživatelům k dispozici po celou dobu trvání předplatného, přičemž každý měsíc jsou v rámci této prémiové služby přidávány nové tituly.

Hry, které uživatel zakoupí v rámci bezplatné verze Stadia, mu zůstávají napořád. Měsíční předplatné verze Stadia Pro činí 259 Kč a je možné se z něho kdykoli odhlásit.

Hráči si na Stadii budou moci užít i největší letošní novinky jako dlouho očekávaný Cyberpunk 2077, Doom Eternal nebo nejnovější Assasin's Creed: Valhalla z vikingského prostředí.

V redakci Computerworldu máme přístup ke Stadii asi týden. Z toho, co jsme zatím zjistili, Stadia nefunguje na Android TV ani na Nvidia Shield. Z mobilních telefonů nebo z notebooků lze ke službě přistupovat bez problémů. Stačí jen použít Google Chrome u počítačů, v případě telefonů pak příslušnou aplikaci. Avšak na hraní složitějších her z mobilů bez herního ovladače zapomeňte, nedá se to používat.

Mimochodem, Google prodává vlastní HW ovladač ke Stadii, avšak v Česku nebude oficiálně v prodeji. Nahradit ho můžete například kombinací myši a klávesnice, nebo ovladači Dualshock 4 či pro Xbox One.

Ovladač Stadia nevypadá úplně přívětivě, ale hraje se s ním dobře.

soutez_casestudy

Co zásadně nechápu, je absence vyhledávání v obchodu s hrami i v kolekci vlastních her. Zejména s přihlédnutím, komu Stadia patří, je to více než zvláštní. Najít nějakou hru, kterou byste si chtěli zahrát, je téměř nadlidský úkol.

Stadia nabízí streamování her ve třech verzích – v rozlišení do 720 řádků (s datovou náročností cca 4,5 GB dat za hodinu), do 1080 řádků (s datovou náročností cca 12,6 GB dat za hodinu) a 4K (s datovou náročností cca 20 GB dat za hodinu). Nám v nastavení účtu šlo vybrat jen první dvě kvality, ta poslední prémiová pro účty PRO zvolit nešla, ačkoliv by náš účet měl být po dobu testování povýšen na status PRO.

Byl pro vás článek přínosný?