Hlavní navigace

Qualcomm sebevědomě ohlašuje nový procesor ARM SoC

24. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Qualcomm
Qualcomm si dělá ambice ovládnout PC trh s novým ARM SoC, který má předčit produkty od Applu i od Intelu.

Qualcomm hodlá vzít svět výpočetního hardwaru útokem a oznamuje plány vývoje next-gen ARM SoC, které mají stanovit nový výkonnostní standard pro počítače s Windows a stát se „preferovanou platformou pro PC na nevyhnutelné cestě k přechodu na ARM“. Šéf Qualcommu James Thompson záměr přijít s ARM čipem, který bude přímou konkurencí applovských čipů série M, představil během letošního firemního Dne investorů.

Přihlédneme-li však k současné pozici Qualcommu na trhu s PC, jde o dost smělé vyjádření. Nejenže M1 SoC vzbudili během loňského uvedení řádné pozdvižení, hlavně však dosavadní snahy Qualcommu proniknout na trh s PC nedopadly nijak úspěšně, když například Samsung Galaxy  Book S s čipem Snapdragon 8cx, prvním SoC od Qualcoomu navrženým přímo pro počítače, nenaplnil očekávání. Podobně neslavně dopadla spolupráce Qualcommu s Microsoftem na vývoji procesoru SQ1 pro Surface Pro X. I tato skutečnost přispěla k tomu, že od později ohlášených applovských čipů M1 se příliš nečekalo, aby posléze zazářily.

CS24

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Nový čip Qualcommu má vyvinout tým Nuvie, společnosti, kterou v roce 2019 založili tři bývalí zaměstnanci Applu a kterou letos v lednu Qualcomm koupil za 1,4 miliardy dolarů. Tím ale ambice firmy nekončí. Dle reportu magazínu Tom´s Hardware má Adreno GPU integrovaná do Snapdragon SoC nabídnout výkon srovnatelný s dedikovanou grafickou kartou, byť bližší podrobnosti o vývoji zatím známy nejsou. 

Qualcomm však sebevědomě tvrdí, že jeho nová generace ARM SoC nabídne vyšší výkon i delší výdrž baterie spolu s kompatibilitou napříč mobilními telefony, tablety a dokonce i automobily. První vzorky chce Qualcomm výrobcům nabídnout za devět měsíců, v prodeji by se měly objevit v roce 2023.

Byl pro vás článek přínosný?