Hlavní navigace

Raspberry Pi se brzy dočká systému Android 4.0

3. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © Raspberry Pi Fundation
Britský miniaturní počítač bude do měsíce možno kromě Linuxu používat i s Androidem.

Vývojáři se snaží upravit Android Ice Cream Sandwich pro počítače Raspberry Pi. Tento miniaturní počítač se základní deskou velikosti kreditní karty prozatím pracuje s linuxovými distribucemi Debian, Fedora a Arch Linux upravenými pro architekturu ARM.

Podpora Androidu 4.0 by mohla podstatně rozšířit oblasti možného využití tohoto zařízení. Minipočítač používají vývojáři jako softwaroví, tak hardwaroví, k přípravě různých aplikací, které si vystačí se slabším výpočetním výkonem, ale které vyžadují co nejmenší rozměry, navíc pokud možno bez pohyblivých součástek. Verze, ve které bude možno spustit mobilní OS Android, by nejen díky nízké ceně mohla upoutat pozornost další vlny vývojářů, která se prozatím zaměřuje na aplikace a technická řešení využívající mobilní přístroje jako smartphony nebo tablety.

Počítač se také dobře hodí pro nasazení v domácnostech nebo menších podnicích, kde může sloužit například jako chytrá televize, tiskový a datový server nebo inteligentní telefonní ústředna. Může nahradit i pracovní stanice určené především pro práci v internetu nebo s kancelářskými aplikacemi.

Podle informací na oficiálním blogu Raspberry Pi již vývojáři dokážou úspěšně spustit a používat OS Android 4.0.3. Podařilo se implementovat podporu grafické akcelerace, která může znatelně ulehčit zátěž hlavního procesoru, podle výkonného ředitele nadace Ebena Uptona je však ještě potřeba vyřešit některé problémy. První veřejná testovací verze by mohla být k dispozici zhruba koncem srpna. Pro nedočkavce je na zmíněném blogu uveden odkaz na nezávislý tým, který nabízí Android pro Raspberry Pi bez akcelerované grafiky.

Raspberry Pi je miniaturní počítač osazený základními vstupy a výstupy, který místo pevného disku využívá paměťovou kartu SDHC. Levnější varianta, která prozatím není v prodeji, stojí 25 dolarů (520 korun). Dražší stroj s podporou síťového připojení a dalšími funkcemi navíc, který je možno objednat a na dodávku si počkat i několik týdnů, stojí o 10 dolarů více (tedy zhruba 730 korun). Kromě zmíněných linuxových distribucí je v něm možno používat i starší verze OS Android.

Počítač je osazen procesorem ARM na frekvenci 700 MHZ (s použitím aktivního chlazení je možno výkon zvýšit), 256 MB operační paměti, grafickým procesorem schopným přehrávání videa ve vysokém rozlišení, konektorem HDMI pro připojení k televizoru nebo monitoru a paticí pro paměťovou kartu, ze které se systém spouští a kam si ukládá data. Díky rozhraní USB jde k němu připojit kromě klávesnice a myši i externí disky nebo tiskárny.


Byl pro vás článek přínosný?