Hlavní navigace

Recenze: ACDSee Pro 8

16. 11. 2014

Sdílet

 Autor: ACDSee
Jak je u společnosti ACDSee v poslední době zvykem, fotoeditační programy ACDSee a ACDSee Pro se dočkaly nových verzí, v číselné podobě pak 18 a 8. Co se povedlo, co se nepovedlo?

Na první pohled nějaké řachavé změny neuvidíme, tedy pokud mezi ně nepovažujeme to, že se ikonka ukazující na spodní liště otevřený program změnila z černé na červenou. Stejně jako v minulosti, i dnes máme čtyři základní kroky – Manage, View, Develop a Edit. Ta první je určena archivaci a zvládne toho skutečně moc a moc. S našimi digitálními výrobky můžeme dělat opravdu cokoliv, bleskově je přeházet do jednoho či mnoha adresářů, včetně virtuálního Image Well, kde si můžeme prohlédnout celou sbírku najednou. Samozřejmě se nezapomnělo na vyhledávání podle všeho možného, od data přes velikost nebo popisy. Jako nivinka se objevil Pica View, který tu už kdysi byl. Jako hlavní plus bych podtrhl to, že na rozdíl od Lightroomu a řady dalších programů program nebuzeruje s tvorbou vlastních knihoven, ale pěkně pracuje s adresářovou architekturou, jak nám ji na disk přidělily Windows.

ACDSee Pro 8

View, což letitě považuji za zbytečnost, dnes umožňuje prohlížení i v pěti různých filtrech. Proč zrovna těchto pět z mnoha dalších, které v programu jsou, to ví jen Bůh a svatý Václav.

Mnohem zajímavější jsou ale ty dva poslední mody, Develop a Edit. Ten první je určen k celoplošným úpravám, a to jak formátu RAW tak i JPEG. Projeví se další příjemná vlastnost – program je doopravdy bleskový. Mod současně funguje jako trochu odlehčený editor – pokročilé funkce zde nenajdeme, ale velké části uživatelů to bude pohodlně stačit. To ale neznamená, že je to nějaké ořezávátko. Vedle klasických možností jako je kompenzace expozice nebo kontrast, které najdeme i jinde, je je zde dále vylepšený nástroj Lighting, který zvládne zesvětlit tmavé i ztmavit světlé. Normálně se to dělá v křivkách, tady je to detailnější.S největší pravděpodobností to funguje jako jakési interní HDR, kde se software stará o automatický vznik verzí s různou tonalitou.

ACDSee Pro 8

Větších změn se dočkal mod Edit, který se nemusí starat o nedestruktivní editaci, takže jedeme naostro. Hlavně se posunul nástroj Laso do nabídky panelu nástrojů, což je rozhodně krok kupředu. Nicméně po vstupu do některých editačních bloků panel nástrojů zmizí, takže jsme v háji. Jako novinka je zde nástroj Pixel targeting, což umožňuje uvolit oblasti, které chceme (nebo naopak nechceme editovat). Aplikací, triků a nástrojů bylo již v minulé verzi víc než dost, v osmičce jich samozřejmě zase spousta přibyla.

Verdikt

top produktSamozřejmě je tady i další krok směrem k všudypřítomnému cloudu. Můžeme uploadovat, downloadovat, organizovat, sdílet a kontrolovat nastavení přímo v modu Manager. V každém případě mnoho vylepšení, ale pokud si rozumíme se starší verzí, budeme okamžitě jako doma. Plná cena 199 dolarů se od loňského roku nijak nezměnila (a v případě přechodu ze starší verze je to jen 60 dolarů) není za natolik komplexní program, který nás nechá dělat s obrázky doslova cokoliv, zase tak strašný zásek do prasátka. Tak proč ne. A pokud chceme přece jenom ušetřit, můžeme sáhnout po jednodušším, nicméně stále velice výkonném sourozenci ACDSee 18, který nás také nezklame a stojí „jen“ 80 dolarů.

Pro: Skutečně podařená verze
Proti: Nic
Celkem: 90 procent

CS24

Výrobce: ACDSee

Cena: 199 dolarů (asi 4 400,- Kč) za novou licenci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.