Hlavní navigace

Recenze: Akvis Points 1.0

13. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Akvis
Čiperná ruská softwarová společnost Akvis nepřestává doplňovat svoji programovou stáj. Poslední novinkou je program Point, který naskakuje do vlaku specifických programů určených pro předělání naší fotografie na malbu.

Pro někoho to může být naprostá zbytečnost, protože poctivá fotografie je poctivá fotografie. Pro ostatní to ale může být zábavná změna. Většina lepších fotoeditorů něco podobného nabízí, ale to jsou většinou poněkud rudimentární aplikace. V tomto případě se jedná o samostatný program.

 

Akvis Point 1.0

Nabízí ovšem pouze jednu techniku, ve které štětec aplikuje body (v podstatě se jedná o modifikovaný impresionismus). Znalci budou vědět, že podobnou techniku upřednostňovali třeba Georges Seurat nebo Paul Signac.

Můžeme si buď řadu věcí nastavit, nebo využít některé předem připravené templáty. Vedle toho je v nabídce možnost pohrát si s materiálem, na kterém bude finální “malba”. Výhodou je možnost hromadné práce, díky které můžeme převést celou sadu fotografií. To sice trochu maže vyjímečnost získaného dílka, ale někdo může chtít prezentovat celé fotoalbum v jednom stylu, tak proč ne.

Akvis Point 1.0

Program existuje ve třech verzích, Home, Home Deluxe a Business. Celkem nepřekvapí, že některé funkce najdeme jen v jedné z verzí. Neplatí to ale tak docela – první dvě verze jsou pro domácí použití, třetí je pro použití komerční. Jinak jsou ale poslední dvě verze identické. A jelikož cenový rozdíl je patrný, k zakoupení komerční verze musíme být stiženi záchvatem poctivosti. Já osobně nechápu, proč by majitel malé firmy měl za licenci na identický program na stejný jeden počítač platit víc nežli soukromník. Ceny jsou 49, 69 a 89 dolarů.

Jedním z rozdílů je možnost využít časové linky, která automaticky ukládá průběžné kroky, takže pokud se nám finální verze nelíbí, můžeme si prohlídnou řadu mezikroků a třeba si vybereme. Příjemná je i možnost využít nástrojů, které naše mistrovské dílko doladí.

Verdikt

Point rozhodně není špatným programem, ale za poměrně vysokou cenu dostaneme u konkurence rozhodně větší protihodnotu.

Pro: Rychlost

Proti: Vysoká cena

Celkem: 60 procent

CS24

Výrobce: Akvis

Cena: 49 až 89 dolarů dle verze

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.