Hlavní navigace

Recenze: Apple iPad 4

12. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Apple/pcadvisor.co.uk
Nejnovější iPad s Retina displejem je čtvrtou generací tabletového PC od Apple. Podívejte se společně s námi na jeho recenzi.

Před pouhými sedmi měsíci Apple představil iPad 3 čili nový iPad, a teď už tu máme iPad 4, tedy čtvrtou gemeraci iPadu, která disponuje Retina displejem.

Apple iPad 4: Design a kvalita zpracování

Nový iPad 4 si s předchozí verzí tohoto tabletu nespletete. Počkat, vlastně je to docela pravděpodobné. iPad totiž znovu není odlišný od klasického modelu „obdelníkový tvar se zaoblenými rohy a hranami“, který Apple s oblibou používá.

Není tu ani žádná změna rozměrů, ty jsou tedy 186 x 241 x 9,4 mm, hmotnost je potom 652 gramů (662 gramů pro celulární LTE model). Pokud je pro vás iPad příliš velký, máme pro vás dobrou zprávu v podobě menší, 7,9palcové alternativy iPadu mini.

Jak už jsme si u iPadů, iPhonů i řady Mac zvykli, je kvalita zpracování výjimečná. Důraz na detail je prvořadý a iPad vypadá prémiově jako vždy.

Apple iPad 4

Takže pokud iPad 4 vzhledově i rozměrově vypadá jako předchozí generace, co se vlastně změnilo? Z vnější strany nic... tedy téměř nic. Výjimkou je konektor Lightning. Zbytek je ukryt uvnitř.

Apple iPad 4: Hardware

Jako vždy Apple aktualizoval hardware tabletu. Na prvním místě je tu nový procesor, A6X. Tento dvoujádrový procesor se čtyřjádrovou grafikou je údajně dvakrát tak rychlý jako čip A5, který je k nalezení na iPadu 3, s dvojnásobným grafickým výkonem.

Přirozeně jsme tato tvrzení otestovali. Apple nezveřejňuje taktovací frekvence a podobné údaje, ale aplikace GeekBench 2 ukazuje, že A6X běží na 1,39 GHz a iPad 4 má 1 GB RAM – na našem testovacím kousku jsme naměřili přesně 988 MB.

Čísla jsou zajisté působivá. V GeekBench 2 jsme zaznamenali nový rekord 1769 (iPad 3 skóroval vždy okolo 750) a v testu SunSpider JavaScript iPad 4 zvládl rychlý průměr 854 ms.

Zatímco čísla mohou ohromit a udivit, důležitý je především uživatelský výkon v reálném a každodenním používání. Tablet iPad 4 je čiperné zařízení, ale celkový dojem máme ten, že není o moc rychlejší než iPad 3, rozhodně ne dvakrát tak rychlý.

Působivý byl ale i grafický výkon s 39 snímky za sekundu (iPad 3 zvládl pouze 22 snímků za sekundu). Takže jsou to právě grafická zlepšení, která jsou markantnější. Při běžném používání jsme neviděli žádný rozdíl, ten jsme pozorovali při náročnějších úkolech. Například v Apple Maps bylo přibližování o něco plynulejší.

Ceny a možnosti ukládání jsou víceméně stejné jako u předchozího iPadu – 12 790,- Kč za nejnižší, 16GB model pouze s Wi-Fi, nejdražší je potom 64GB verze s Wi-Fi a 3G/4G LTE datovým připojením za 20 390,- Kč. Vyberte si však velice pečlivě a moudře – jako vždy totiž výrobce „zapomněl“ do iPadu zakomponovat rozšiřující slot na (micro)SD karty.

Pokud jde o displej, není zde žádná změna – jde stále o 9,7palcovou obrazovku v Retina kvalitě s fantastickým rozlišením 1 536 x 2 048 pixelů. LED podsvícený IPS displej opravdu nemá žádnou chybu.

Apple iPad 4 Lightning

Je zde několik podstatných změn, pokud jde o konektivitu. První z nich je, jak jsme ostatně zmínili dříve, konektor Lightning. Je menší, oboustrannný a znamená především, že si budete muset koupit adaptér, pokud jej chcete zapojit do svého 30pinového příslušenství. Tento adaptér stojí na českém trhu 749,- Kč.

Další velkou změnou je 4G konektivita. iPad 3 byl označen jako „schopen 4G“, ovšem nebyl kompatibilní s 4G frekvencemi ve Velké Británii, takže Apple toto označení odstranilo. Pokud chcete a můžete si dovolit 4G mobilní připojení, potom bude tento nový iPad vaše požadavky splňovat. 4G však využijete spíše v zahraničí než u nás.

Konektivita jako Bluetooth zůstává stjná, al Apple aktualizoval Wi.Fi. Nejsme si však jisti, jestli Channel Bonding bude mít v reálu za následek nějakou větší změnu.

Fotoaparáty

Pokud jde o fotoaparáty iPadu, není zde příliš změn. Ti, kteří doufali v osmimegapixelový zadní fotoaparát, budou zklamáni – naleznou zde stále ten samý 5megapixelový model iSight, který nabízel i iPad 3.

Není proto žádným překvapením, že výsledky jsou podobné – jde o užitečný fotoaparát, pokud vám nevadí používat tak velké zařízení jako je iPad pro pořizování snímků. Jedinou změnou je přidání zezadu osvětleného senzoru, který by mohl pomoci v situacích s horším světlem.

Apple iPad 4 fotoaparát

Větší a užitečnější změnou je dopředu směřující fotoaparát. Nyní jde o 1,2megapixelový FaceTime HD model, který je schopen zaznamenávat video až do 720p režimu. To poskytuje mnohem vyšší kvalitu obrazu než kdy dříve. Vaše „Photo Booth“ obrázky budou lepší a v případě, že budete v oblasti s dobrým připojením k internetu, zlepší se i hovory FaceTime a přes Skype.

Software

O software iPadu 4 toho není moc co říct. Tablet je z prodeje vybaven operačním systémem s iOS 6 včetně Siri, která je dostupná i na iPadu 3. Mezi některé poslední a za zmínku stojící změny v systému patří možnost přepínání mezi mapami Google a vlastním mapovacím systémem Applu – ten byl pro mnoho chyb velice kritizován. Naštěstí jsou zde alternativy ve formě aplikací, případně můžete použít Google Maps v Safari. Apple se také zbavil aplikace YouTube, ovšem tato služba je přirozeně dostupná přes webový prohlížeč.

Je třeba vzít na vědomí, že aplikace podporující Retina rozlišení zabírají mnohem více místa než aplikace dřívější. Může se tak stát, že svých 16 GB ukládací paměti zaplníte mnohem dříve, než jste očekávali.

Životnost baterie

Apple v tomto ohledu znovu přichází s dvouciferným číslem – životnost baterie iPadu 4 je 10 hodin při procházení webu přes Wi-Fi. Je složité poskytnout zákazníkům číslo pro „typické používání“, neboť každý používá svůj iPad pro různé úkoly na různě dlouhou dobu.

Zjistili jsme, že intenzivní používání iPadu 4 znamenalo nutnost večerního nabíjení. Jestlžie používáte zejména svůj smartphone a iPad máte pouze jako doplněk, pak se životnost baterie přirozeně zvýší i na několik dní.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Hodnocení: 90 procent

Verdikt

Současní vlastníci iPadu 3 se nemusí vzrušovat aktualizací na nejnovější verzi, pokud nutně nepotřebují 4G připojení. Pro ostatní je iPad 4 dosud nejrychlejším iPadem a skvělou volbou tabletu, na němž stěží můžeme nalézt chybu. Snad jen ta chybějící možnost rozšíření úložiště.

Byl pro vás článek přínosný?