Hlavní navigace

Recenze: Avast Premier

16. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Avast
Bezpečnostní programy se jménem Avast nejsou žádnou novinkou: pamětníci si mohou vzpomenout i na původní programy firmy Alwil.

Instalace je jednoduchá a rychlá, rychlost samozřejmě závisí na svižnosti internetového připojení. Příjemná je i kompatibilita, druhý bezpečnostní balík vládnoucí počítači nepředstavoval žádný problém. Pracovní rozhraní je solidní a lehce pozměněná, byť graficky žádná hitparáda. Vysvětlení jednotlivých kroků jsou slušná v tom, že nezahltí amatéra a neznechutí profesionála. Není problém dostat se pod kapotu, kde si můžeme pohrát s detailním nastavením.

Balík je to v každém případě solidní, opírá se o již delší dobu velice kvalitní antivirový program, který v nezávislých testech spolehlivě odstraňuje prakticky všechno, co na něj můžeme nastražit. Malwarová ochrana je nadprůměrná. Mezi novinkami je nutno zmínit zejména Password Manager. Můžeme si také vyskenovat router pro případné bezpečnostní problémy. Aplikace WebShield přešla na výkonnější systém skenování HTTPS, který používají browsery Chrome, Opera a Firefox.

Loňská novinka v podobě aplikace SafeZone Browser, která automaticky najde a přesune všechny údaje o placení do bezpečného prostoru a případná podezřelá místa otevírá výhradně ve virtuálním okně Shielded Window, byla dále posílena. Data Shredder pracuje spolehlivě jako vždycky. Program obsahuje  aplikaci Browser Cleanup, která nás zbaví záplavy nejrůznějších lištiček či adds-on, které se postupně plíživým způsobem uhnízdily na počítači. Potom ovšem překvapí, že se Avast snaží nainstalovat nástrojovou lištu Google. Pořádné pařiče potěší, že si program můžeme nastavit tak, že nás při hře nebudu prudit hlášky operačního systému. Osobní detekce hrozeb v reálném čase znamená, že program odesílá neznámé soubory do Virové laboratoře Avastu, kde je naši experti důkladně analyzují. Pokud jsou nebezpečné, uloží je do karantény.

Příjemná je podpora dnes již archaických operačních systémů, protože najít dnes program, který slupne i Windows XP, je věc nevídaná. Na stranu nevýhod nutno připsat poměrně vysoko cenu 1699 korun za licenci pro jeden počítač.

Verdikt

Celkově můžeme konstatovat, že Avast Premier i v tomto roce kráčí správným směrem. Složení bezpečnostního balíku se od konkurence trochu liší a některé aplikace (jako je sporně přijímaná rodičovská kontrola) zde nenajdeme. Nicméně zde nepochybně najdeme zde všechny potřebné komponenty a ještě něco navíc. A hlavně, jsou to aplikace, které opravdu potřebujeme. A za to je palec vzhůru.

Pro: Rychlost, skenování routerů

Proti: Relativně vysoká cena

Celkem: 85 procent

soutez_casestudy

Výrobce: Avast

Cena: 1 699 Kč (1 licence na jeden rok)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.