Hlavní navigace

Recenze: CorelDraw Graphics Suite X7

24. 4. 2014

Sdílet

 Autor: Corel
CorelDraw počítačové grafice a designu kdysi bezkonkurečně dominoval. To bohužel dávno neplatí a zlatou laťkou se před několika lety stal program Adobe CS.

CorelDraw se tak stal „pouze“ alternativním programem pro vektorovou grafiku, který v porovnání s Illustratorem nabízí často jednodušší ovládání.

To je základní důvod, proč CorelDraw (na rozdíl od WordPerfectu, který je přitom ve většině parametrů přinejmenším rovnocený Wordu) nevymizel z paměti uživatelů a stále si udržuje velkou skupinu fandů, kterým kombinace slušné ceny (neplatí pro Evropu), robustních funkcí a pohodlnějšího užívání prostě vyhovuje. Ve chvíli, kdy se Adobe vydalo nepříjemnou cestou výhradně měsíčních poplatků, Corel cítí novou šanci a nabízí novou verzi svého programu, který právě slaví 25 let.

coreldraw

I Corel sice přichází s možností platit měsíční poplatek (necelých 30 eur), ale zachoval k tomu i možnost jednorázového nákupu (725 eur). Nad grafickou podobu svých programů si Corel dlouhodobě nijak mimořádně hlavu neláme, nicméně určité změny viditelné jsou. Názory na tuto politiku se mohou lišit, protože časté změny rozhraní jsou, zvláště u programu, který se dočkal sedmnácté verze, spíše změnou za každou cenu. Nicméně někomu může vadit, že vysolil nemalou částku za „stejný“ software, jiný si libuje, že se nemusí s programem učit znovu zacházet. Hlavní novinkou základní plochy je nabídka řady možností, od klasické přes novou verzi až po rozhraní odpovídající stejně zaměřeným programům od Adobe. Pokud si zvolíme verzi Lite, počet zobrazených lišt se výrazně zmenší a přestane nám hrozit přecpání a nepřehlednost, což je problém sužující podobně komplexní programy. Nicméně ke každé zvolené ploše si můžeme lišty a ikonky měnit podle libosti.

coreldraw

Srdcem balíku je celkem pochopitelně program CorelDraw, další pak jsou především PhotoPaint a Capture. Aplikace Capture se již několik let nijak nezměnila, ale to nijak zvlášť nevadí, protože ostatní balíky nic takového nenabízejí, tak proč do toho šťourat. Dále najdeme PowerTrace X7, určený ke konverzi bitmapových obrázků na vektorové, Connect X7, což je browser pro přístup k digitálnímu obsahu jak na počítači, tak i na Corel Content Exchange, Website Creator, s jehož pomocí můžeme vyrábět webové stránky, a plug-in PhotoZoom Pro3, umožňující zvětšování digitálních fotografií. Samozřejmostí je i rozsáhlá knihovna 10 000 digitálních objektů, 2 000 fotografií, 1 000 fontů, 350 šablon a pět hodin nápovědy ve formě videa. Pro zmenšení nekonečného stahování celé verze si ovšem vybrané věci musíme individuálně (ale plně automaticky) stahovat ve chvíli, kdy je potřebujeme.

CorelDraw má již několik let velice robustní nástroje pro práci s fonty. Nová verze přidala nástroj Font Playground, kde si můžeme hrát s připravovaným fontem přímo v našem textu. Posílen byl i nástroj Gradient. Změnil se i přístup k jednoduchému designu – pokud prostě šoupneme na stránku nejrůznější kousky a začneme je posouvat, Corel přidal Dynamic Alligment, který tak trochu připomíná SketchUp. Nebudeme potřebovat podpůrnou síť, vzdálenosti se automaticky udržují, i když s objektem hýbáme podle chuti. Novinkou je i generátor kódů QR, dokonce hned jeden z nejlepších na trhu.

coreldraw

PhotoPaint si prošel zajímavou historií. V minulosti býval vynikajícím editorem, bohužel se za posledních nejméně pět let nedočkal ničeho jiného, nežli změn povíce kosmetických, zatímco konkurence spěchala dál. Tentokrát je to přece jenom jinak, hlavně zmizela rychlost splašeného hlemýždě, kterou byl tento fotoeditor pověstný. Novinka z minulosti Smart Carver, která umožní vyřezávat kousky fotografií tak, aby se nám vešly do požadovaného prostoru, samozřejmě zůstala. Pochválit můžeme tako nové nástroje pro editaci, využívající možnost využívat tlakově sensitivní malování a některé efekty jako je Sepie. Zlepšila se také oprava chyb čoček fotoaparátu, nicméně narovnávání ujíždějících horizontů nebo širokoúhlým objektivem poničených vertikál má k dokonalosti stále daleko. Ani v případě tohoto programu nejsou změny nějak omračující, ale zdá se, že se tento fotoeditor konečně vymanil z pozice nechtěného dítěte.

Verdikt

Co říci závěrem? Verze X7 udělala další krok správným směrem. Změny samozřejmě nejsou žádnou revolucí, ale zase nemáme pocit, že se něco měnilo jen proto, aby se balík mohl pochlubit stovkami změn. Když k tomu přidáme relativně jednoduché pracovní rozhraní, není proč váhat. Prostě dvacet pět let vývoje je někde vidět, takže program potěší amatéra i profíka. Jako konkurence Illustratoru vynikající, a ještě k tomu nemusíme platit měsíční poplatky. I když cena v Evropě je v přepočtu téměř dvakrát vyšší než ta v USA, což tomuto softwaru trochu sráží body.

 

Pro: Příjemné ovládání

Proti: Jiná cenová politika pro Evropu a USA

Celkem: 80 procent

CS24

Výrobce: Corel

Cena: v Evropě 725 eur (necelých 20 tisíc korun)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.