Hlavní navigace

Recenze: Dotyková myš Logitech Touch Mouse M600

19. 4. 2012

Sdílet

Logitech nedávno představil svou „revoluční“ dotykovou myš. Jaké jsou naše dojmy z několikadenního testování?

Logitech Touch Mouse M600 disponuje na svém povrchu dotykovou vrstvou, která nahrazuje všechna tlačítka i kolečko myši. Zvyk je ale železná košile a sebrat uživateli vše, na co je zvyklý, vyžaduje od výrobce dávku odvahy.

Vzhled a ovládání

Logitech M600 je poměrně malá myš, která hned na první pohled zaujme svým designem. Nízký profil spolu s vajíčkovitým tvarem vypadá velmi dobře a po stránce vzhledu nemáme myši co vytknout. Na povrchu najdete pouze dotykovou vrstvu, všechna viditelná tlačítka zmizela a jsou nahrazena gesty. Celkový design tak působí velmi čistě a elegantně.

Ovládání je jednoduché a na krabici najdete přehledný obrázkový návod. Pro stisk levého tlačítka myši stačí klepnout prstem v levé části (tam, kde se obvykle levé tlačítko nachází) a software při stisknutí automaticky rozpozná levý klik. Pravý klik je trochu problematičtější, neboť je potřeba v tu chvíli mít na myši pouze jeden jediný prst v pravé části. Z hlediska technologie je to logické, nicméně ergonomii to příliš neprospívá.

Kolečko myši je nahrazeno dotykovou vrstvou a pro rolování stačí přejet prstem nahoru nebo dolů. Podobně jsou nahrazena tlačítka zpět a vpřed (případně naklápění kolečka myši), kdy stačí prstem přejet doprava (vpřed) nebo doleva (zpět). Nedostatkem je chybějící gesto pro stisk kolečka, které mnoho uživatelů využívá a i nám se po něm při redakční práci zastesklo.

Ergonomie a (ne)výhody dotykové vrstvy

V případě myši Logitech M600 trpí podle našeho názoru ergonomie na úkor designu. Myš je velmi nízká a její držení nemůže konkurovat klasickým myším s „normálním“ tvarem. Drží se tedy poměrně špatně a celkem brzo vás může začít bolet ruka v zápěstí, jako se to stalo nám. Na druhou stranu nízký profil brání syndromu karpalního tunelu, což ergnomii a zdraví určitě prospívá. Může se tak jednat spíše o subjektivní nezvyk, přičemž v dlouhobém horizontu lze nízký profil ze "zdravotních" důvodů považovat spíše za plus. Nicméně po pár dnech je myš z tohoto hlediska pro nás zklamáním. Nutno podotknout, že z obdobně tvarované myši Apple Magic Mouse máme velmi podobné pocity.

Na ovládání si budete muset chvíli zvykat, zejména na pravý klik, který provedete výše zmíněným zdvihnutím prstu položeného na levé straně a klepnutím v pravé oblasti. Zbytek gest je poměrně intuitivní a například rolování je vcelku příjemné a plynulé. Až na pravý klik je tak systém ovládání vyřešen dobře.

Otázka ovládání

Ovládání je sice dotykové, bohužel si myš neporadí s více prsty naráz (tzv. multitouch), jako většina dnešních touchpadů. V takovém případě by mohla být paleta gest bohatší a ovládání o něco zajímavější. Například stiskem dvěma prsty by mohl být nahrazen stisk kolečka myši, který nám velmi chyběl.

Software Logitech Setpoint navíc neumožňuje definici vlastních gest, což opět ubírá na funkčnosti. Update softwaru by byl rozhodně na místě. Dalším dodávaným softwarem je Logitech FlowScroll, který zlepší scrollování na obrazovce. Ve spojení s dotykovou vrstvou je tak scrollování velmi příjmené a plynulé, podobně jako na dotykovém telefonu.

Potěší i malý bezdrátový přímač, který se snadno schová v USB. Díky technologii Logitech Unifying na něj můžete připojit až 6 Logitech zařízení, takže nemusíte mít pro každou periferii vlastní přijímač. Toto je určitě krok kupředu.

Bohužel ani po několikadenním používání jsme díky slabší ergonomii nenabyli s myší jistotu a nezvykli si na její tvar. Klasicky tvarovaná myš je nám pro redakční práci jednoduše příjemnější a pohyby po obrazovce jsou s ní daleko jistější. Dotyková vrstva přitom pracuje dobře, škoda, že myš není tvarovaná bežným způsobem a profilem.

Verdikt

Logitech Touch Mouse M600 není určena ani do kanceláře na práci, ani pro náruživé hráče, ale spíše pro běžné uživatele, kteří s myší v ruce nestráví celý den. V takovém případě může být design přednější než slabá ergonomie. Gesta sice fungují dobře, ale občas chybí jistota provedené akce, kterou klasické myši nabízí formou jednoznačně definovaných tlačítek. Klasická myš má tedy u nás větší úspěch než novinka od Logitechu. Ergonomie je nicméně otázka preferencí a vám tak může nízký profil vyhovovat.

Suma sumárum musíme konstatovat, že Logitech Touch Mouse M600 je za cenu okolo 1 300 Kč poměrně drahou záležitostí, na které vyjma moderní technologie a povedeného vzhledu neshledáváme nic mimořádného. Dotykové ovládání přitom nabízí mnoho možností, Logitech je ale v tomto případě bohužel příliš nevyužil.

 

Hodnocení: 60 %

CS24

Cena: od 1 339 Kč (zdroj: Heureka.cz, 18. 4. 2012)

Zapůjčil: Logitech

Byl pro vás článek přínosný?