Hlavní navigace

Recenze: DxO ViewPoint

30. 1. 2013

Sdílet

 Autor: DxO
Čas od času se stane, že mezi programy najdeme zlaté vejce. ViewPoint by jím mohl být – zvládne co slibuje a s cenou pod padesát dolarů nevycucne naše konto. O co vlastně jde?

Známe to všichni, fotografovat budovy je sice jednouché, ale nacpat je do hledáčku je tíseň. A tak sáhneme po širokoúhlém objektivu, palác je doma, ale nějak se nám kácí. Zvládli jsme přírodní zázrak – rovnoběžky se nám sbíhají v konečnu. U moře na tom nejsme lépe, v nadšení nad snímkem nám moře pravidelně teče do kopce. Obdobně jsou na tom i tváře skupiny lidí, u které jsme také neposlechli rady moudrých a použili nevhodný objektiv.

Použité úsečky

Do určité míry nám pomůže každý solidní fotoeditor, ale práce má k jednoduchosti daleko a občas dokonce představuje cestu zarubanou. S tímto programem ale dostaneme do ruky nástroj, který představuje přívětivou alternativu, a pokud zvolíme plug-in, nebudeme muset ani opouštět některý z našich oblíbených fotoeditorů. Název sice naznačuje schopnost měnit pozici, ale to je jen jedna z funkcí, navíc víceméně sekundární.

Radnice se narovnala.

Samotný program má čtyři nástroje – pro úpravu chyb způsobených širokoúhlou optikou u budov, opravu obličejů na krajích fotografie, srovnání horizontu či vertikály (tento krok lze ale stejně úspěšně udělat i první sadou nástrojů) a pokročilý cropping. V podobných případech je jasné, že opravená fotografie bude oříznutá. ViewPoint nám nejen ukáže oříznutí, ale umožní i jeho “umělé” doplnění.

Práce s jednotlivými nástroji je jednoduchá, na snímku se objeví známé přímky, jejichž posunem a náklonem měníme perspektivu. A komu to nestačí, má vpravo ještě posuvná tlačítka.

I moře můžeme narovnat.

Některé z použitých technologií najdeme i v mnohem větším programu Optics Pro, ale pro tento program byli algoritmy zásadně předělané a jsou robustnější. Navíc program pracuje (v některých krocích) s informacemi, které jsou součástí Exif, takže neprudí s neustálým výběrem objektivů.

Abych jen nechválil – ViewPoint si z nepochopitelných důvodů (protože program Optics pro stejné firmy je vynikajícím konventorem) vyláme zuby na formátu RAW.

Verdikt

Jedná se o velice solidní program za dostupnou cenu. Jednoduché ovládání je další kladnou čárkou, takže pokud jsme se vrátili z dovolené v nějakém architektonicky zajímavém městě, víme co koupit.

 

soutez_casestudy

Celkem: 80 %
Pro: Jednoduchý a účinný program
Proti: Nezvládne RAW

Výrobce: DxO Labs
Cena: 39 liber (cca 1 200,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.