Hlavní navigace

Recenze: Enigma

15. 4. 2015

Sdílet

 Autor: BlackSquare Technologies
Nejedná se o kódovací přístroj nacistů z druhé světové války, ale o možnost kódování našich souborů, kterou nabízí společnost BlackSquare Technologies.

Na první pohled ta věcička vypadá jako klasický USB Flash, takže znejistíme, protože flash disků s integrovaným softwarem pro kódování je na trhu celkem dost. Enigma je ale jiná, protože nám dovolí kódovat jakýkoliv soubor nebo adresář, kód bude uložen právě na ní. A protože disk má sekundární USB konektor, můžeme k němu připojit jakýkoliv další periferní disk.

Enigma

Samotná práce je prach jednoduchá – při prvním zapojení budeme dotázáni na heslo. Potom už jen disk vytáhnout a znovu zapojit a můžeme začít. Pracovní plocha vypadá jako z Exploreru. Zvolené soubory si přetáhneme do velké ikony se zámkem a během vteřin jsou zakódovány. Že program funguje poznáme podle toho, že nový soubor je označen černým logem. Do souboru se potom dostaneme přesně opačným způsobem.

Jelikož všechno ovládá jedno jediné heslo, které je uloženo na disku a ne na počítači nebo další periférii, získáme další bezpečnostní hladinu. A pokud jsme opravdu paranoidní, můžeme heslo několikrát měnit. Pokud si Enigmu zase zaktivujeme starým heslem, dostaneme se i do starších souborů. Ale jelikož budou všechny mít stejné logo, budeme si to muset pamatovat, a proto to doporučit nelze.

Enigma

Software využívá kódování AES-256-CBC. A pokud Enigmu ztratíme, nemusíme hořekovat, prostě si koupíme novou a zaktivujeme ji stejným heslem. Jediný problém bude cena, protože 130 dolarů je přece jenom trochu moc.

Užívání je více než jednoduché, kliknutí nebo přetahování už víc zjednodušit opravdu nejde.

Pro: Rychlost, jednoduchost

Proti: Cena

Celkem: 85 %

CS24

Výrobce: BlackSquare Technologies

Cena: 130 dolarů (přes 4 tisíce korun)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.