Hlavní navigace

Recenze: externí disk A-Data DashDrive HV610

21. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Adata
Kdo zná tchajwanskou společnost A-Data, nejspíše se s ní setkal v souvislosti s externími disky určenými do extrémních podmínek (nebo také extrémně nešikovným uživatelům). Jedním z disků tohoto typu je také A-Data HD710.

Nicméně A-Data nevyrábí jen pogumovaná úložiště s dravým vzhledem, ale například i série flash disků či paměťových karet (SDHC a microSDHC). Model DashDrive HV610 je ovšem důkazem toho, že společnost zvládá i designová (a přesto funkční) zařízení pro osobní ukládání dat.

V prvé řadě nás na zařízení zaujal jeho osobitý vzhled (aby také ne, je skutečně výrazný). Tento 2,5palcový disk, který se dodává v černém nebo bílém provedení, je totiž na povrchu opatřen dílky puzzle. Ty jsou na přeskáčku lesklé a matné a rovněž plastické, což může být stejně jako již zmíněná lesklost poloviny dílků jistou nevýhodou. Postupnému zaprášení zařízení totiž nezabrání ani ten nejčistotnější uživatel a mezery mezi dílky puzzle mohou být za chvíli nenávratně ušpiněné. Lesklé dílky pak samozřejmě budou mít tendenci k ulpívání otisků prstů. Plast je relativně měkký, lesklé plochy tudíž mají tendenci se poškrábat. Ale abychom nebyli za škarohlídy – design je to jistě zajímavý a z řady tuctových disků podobných parametrů úspěšně vyčuhuje.

Kromě puzzle je bílá barva těla disku narušena pouze názvem zařízení a diodou, v přední části se potom nachází konektor pro připojení k PC (nebo například Wi-Fi routeru, pokud byste chtěli disk sdílet v síti tímto způsobem).

Usazování prachu na disk částečně zabraňuje průhledný plastový světlomodrý kryt, který zakrývá dvě ze tří trojic dílků puzzle a disponuje shodným vzhledem. Na rozdíl od disku je však kryt plně omyvatelný, takže zde případné ušpinění nehraje takovou roli. Krytka je odnímatelná a plní také další funkci – slouží totiž k upevnění USB kabelu pro připojení do PC. To oceňujeme jako praktické řešení správy kabelů – kabel se neztratí a zároveň nepřekáží při převážení v zavazadle.

Disk DashDrive HV610 se vyrábí v kapacitách 500 a 1000 GB - to už je dostatečné pro prakticky jakékoliv domácí využití. Zároveň model disponuje podporou rozhraní USB 3.0, a tak může být kopírování dat teoreticky až 10x svižnější, než u starší generace USB 2.0 zařízení. V reálném světě se jedná o zrychlení zhruba dvojnásobné (pro plné využití potenciálu USB 3.0 už byste museli připojit externí SSD disk), ale při současných objemech dat se i tak jedná o citelnou úlevu.

Výrobce udává kompatibilitu s operačními systémy Windows XP, Vista, 7, Mac OS X 10.6 a vyšší a Linux Kernel 2.6 a vyšší. Potěšila nás také tříletá záruka. Cena produktu se ve variantě s kapacitou 1 TB pohybuje kolem 2000 Kč s DPH, 500GB varianta je pak přibližně o čtvrtinu levnější.

 

Verdikt:

A-Data DashDrive HV610 je produkt s osvěžujícím vzhledem, který jde sice mírně na úkor praktičnosti údržby, zároveň si však ceníme snahy výrobce alespoň o drobnou inovaci. Provoz disku je tichý a díky rozhraní USB 3.0 také svižný.

Hodnocení: 75 %

 

+ design

+ tichý provoz

CS24

+ praktický držák kabelu

- bílé provedení je odsouzeno k ušpinění se

Byl pro vás článek přínosný?