Hlavní navigace

Apple zahájil výstavbu obřího datového centra

21. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © buchachon - Fotolia.com
Podle informací deníku The Oregonian začala společnost budovat své prozatím největší datacentrum ve městě Prineville v Oregonu. Mělo by využívat výhradně „zelenou“ energii.

Nové středisko překoná dosavadní jedničku Applu ve městě Maiden ve státě Severní Karolína, který se stará o službu iCloud a částečně i iTunes. Zastupitelé okresu Crook potvrdili, že si Apple dlouhodobě pronajal pozemky a zahájil stavbu. Nové datacentrum by mělo být ještě větší. Společnost jeho plány představila již v prosinci loňského roku. Podle nich by mělo jít o dvě budovy s celkovým plochou 63 tisíc metrů čtverečních (tedy 6,3 hektarů). Budovy budou rozděleny do nejméně 16 samostatných sálů určených pro umístění serverů.

I když to zatím Apple oficiálně nepotvrdil, podle neoficiálních informací by mělo datacentrum využívat výlučně energii z obnovitelných zdrojů, především vody a větru. Celková spotřeba je odhadována na 31 megawattů. Výkonově by tedy k jeho provozu stačila například naše elektrárna v Kamýku nad Vltavou, která má maximální výkon 40 MW.

Podle deníku Oregonian bude stavba centra označovaného jako Maverick stát zhruba 68 milionů dolarů (1,3 miliardy korun). Do ceny je nutno započítat i posílení datové infrastruktury, protože stávající přenosová kapacita by nárokům na objem přenášených dat nepostačovala. Veškerou dostupnou kapacitu totiž spotřebovává sociální síť Facebook, jejíž datacentrum stojí zhruba kilometr od Mavericku. Ve státě Oregon mají své datové centrum umístěny i společnosti Google a Amazon. Podle deníku za to mohou i příznivé ceny elektrické energie a dobrá datová infrastruktura. Tyto „datové továrny“ nicméně neřeší jeden z hlavních problémů Oregonu – vysokou nezaměstnanost. S ohledem na vysokou míru automatizace a soběstačnosti zde získá práci zhruba 100 až 150 lidí.

Finanční ředitel Applu Peter Oppenheimer již dříve informoval o tom, že nové datacentrum by mělo být uvedeno do provozu ve druhé polovině roku 2013. Apple také oznámil, že zakoupil 60 hektarů pozemků několik kilometrů od svého datacentra v Kalifornii, kde hodlá vybudovat solární elektrárnu, která by měla sloužit k napájení tohoto centra. Předpokládaný roční výkon elektrárny je 124 mil. kW, v průměru tedy 14 MW za hodinu.

Podle Oppenheimera by měl Apple „významnou část“ elektřiny, kterou potřebuje ke svému provozu, získávat z obnovitelných zdrojů již v únoru příštího roku. Dále oznámil, že do konce tohoto roku by tento druh měla využívat „naprostá většina“ serverů provozujících službu iCloud. Zmínil se i o tom, že Apple hodlá postavit světelnou elektrárnu i ve státě Oregon. Pravděpodobně až po dokončení výstavby datacentra.

Byl pro vás článek přínosný?