Hlavní navigace

Upravujte své fotografie úplně zdarma - 2.díl

21. 10. 2012

Sdílet

 Autor: (c) SSilver - Fotolia.com
V tomto díle seriálu se budeme věnovat rozboru možností úprav již pořízených snímků. Pojďme si položit následující otázku: Co je možné na již pořízeném snímku zachránit a co nikoliv?

Díky schopnostem dnešních digitálních fotoaparátů bychom mohli snadno dojít k závěru, že takřka není možné pořídit nepovedený snímek. Bohužel to není pravda, protože i digitální fotoaparáty mají svoje slabiny. V tomto seriálu se podíváme na nejčastější chyby, které se na digitálních fotografiích vyskytují, a zároveň vám poradíme, jak je odstranit, aniž byste si museli pořizovat speciální placený software.

 

1. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - úvod

 

Možnosti úprav

Možnosti úprav fotografií jsou sice velmi široké, nicméně to v žádném případě neznamená, že nemusíte věnovat žádnou pozornost vlastnímu fotografování. Na špatně pořízených fotografiích sice lze leccos zachránit, nicméně konečný výsledek nebude prakticky nikdy takový, jako při úpravách snímku vyfotografovaného s největší pečlivostí.

Pokud budete mít například mírně rozostřený snímek, bude mít charakteristický měkký vzhled, ovšem bude postrádat detaily. Pomocí programu pro úpravu fotografií, a zejména pomocí funkce zaostření se dá rozmazání odstranit, ovšem neexistuje žádná možnost, jakou byste mohli snímku dodat chybějící detaily. Stejně tak to dopadne, pokud budete chtít upravit přeexponované či podexponované snímky – takové úpravy se vám bezesporu povedou, nicméně již nikdy do snímku nedostanete jemné přechody světla a stínu.

Při fotografování se samozřejmě můžete dopustit tak závažných chyb, že se vám je nepodaří odstranit žádnými, byť sebelepšími úpravami. Klasickým příkladem je situace, kdy při fotografování dojde k otřesu přístroje. Proto platí zřejmě nejdůležitější pravidlo, abyste se při fotografování snažili už od počátku zaměřovat na to, aby vzniklý snímek byl co nejlepší.

V každém případě vězte, že vám sice poradíme, jak při fotografování dosáhnout těch nejlepších výsledků a zároveň rozebereme nejčastější problémy, s nimiž je třeba se při fotografování vypořádat. Nicméně pokaždé mějte na paměti, že na pořízení skutečně vynikajícího snímku budete potřebovat mimo jiné i dostatek času.

CS24

 

V příštím dílu seriálu se již začneme věnovat první nápravě nedostatků na digitálních fotografiích, a to opravě červených očí, kde si ukážeme, jak tuto naprosto zjevnou chybu na snímku odstranit.

Byl pro vás článek přínosný?